Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Unapređenje kapaciteta za formiranje Natura 2000 mreže zaštićenih područja u Srbiji

U okviru Projekta „Deljenje i primena češkog znanja za unapređenje sistema zaštite prirode u Srbiji“ (Sharing and Applying Czech Knowledge for Advancing Nature Conservation System in Serbia), UNDP (United Nations Development Programme), organizovao je početkom leta studijsku posetu Češkoj za predstavnike institucija i organizacija angažovanih na uspostavljanju sistema zaštite Natura 2000 u Srbiji. Studijska poseta realizovana je uz eksperte iz DHP (Conservation i Integra Consulting) iz Češke Republike.

Tokom posete eksperti iz Srbije imali su priliku da upoznaju iskustvo Češke u uspostavljanju mreže Natura 2000, kao što je odabir Natura 2000 područja, sakupljanje i evaluaciju podataka, razvoj nacionalnih kriterijuma za odabir područja, kao i odabir područja za zaštitu određenih vrsta biljaka i životinja i tipova staništa. Eksperti iz Češke su ovom prilikom predstavili proces od transpozicije EU zakonodavstva i pripremnih aktivnosti, do konkretnih aktivnosti na odabiru Natura 2000 područja, uključujući i praktične primere sa terena. Tokom studijske posete ostvarena je mogućnost učesnicima da se susretnu sa predstavnicima ključnih aktera koji se bave mrežom Natura 2000 u Češkoj, što je dobar osnov za pokretanje buduće saradnje i razmenu informacija i iskustava u ovoj oblasti.

Tokom petodnevnog radnog boravka u Češkoj, obavljeni su razgovori sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu prirode u Pragu, Uprave Južnomoravskog regiona u Brnu, upravljača Zaštićenog predela „Palava“ i Nacionalnog parka „Podiji“ i sa češkim ekspertima iz DHP Conservation organizacije.

Primere dobre prakse u uspostavljanju i upravljanju Natura 2000 područja, predstavnici Srbije imali su priliku da upoznaju tokom terenskog obilaska Zaštićenog predela „Palava“ i Nacionalnog parka „Podiji“.

U studijskoj poseti učestvovali su predstavnici Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Завода за заштиту природе Србије, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i UNDP-a, uz vođenje čeških eksperata iz DHP Conservation. U studijskoj poseti u ime Zavoda učestvovali su dr Nenad Sekulić i Mila Ristić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.