Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obuka za integraciju ekosistemskih usluga u razvojno planiranje

U Albaniji, u mestu Razem održan je sredinom godine petodnevni regionalni trening za procenu i vrednovanje ekosistemskih usluga („Regional Training on Ecosystem Services Assessment and Valuation“). Trening je deo projekta „Ka jačanju i planiranju zaštite prirode u Jugoistočnoj Evropi“ („Towards Strengthened Conservation Planning in South-Eastern“), koji realizuje Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN).

Interaktivni trening imao je za cilj da uvede ključne aspekte ekosistemskih usluga u razvojno planiranje i to pre svega one koji se koriste za izgradnju ljudskih kapaciteta i mogu uticati na različite politike. Obuka se zasnivala na „Harvard Case Methodology“, koja kombinuje teorijske i praktične elemente kroz pristup „korak po korak“ i kroz koji je moguće prepoznati i prikazati vrednost biodiverziteta i ekosistemskih usluga za planiranje razvoja. Učesnici treninga imali su prilku da nauče da prepoznaju ekosistemske usluge koje su bitne za određeno područje i da nakon toga izvrše njihovu evaluaciju kroz šest koraka i da kroz različite studije slučaja vrednuju ekosistemske usluge, kako bi njihove vrednosti uključili u donošenje političkih odluka.

U okviru treninga, realizovan je i terenski izlazak, kako bi se na konkretnom primeru izvršila evaluacija ekosistemskih usluga. Celokupan trening obilovao je interesantnim primerima i diskusijama koje su bile vrlo korisne za sve učesnike.

Na treningu su pored međunarodnih i regionalnih GIZ eksperata učestvovali predstavnici zemalja iz regiona: Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska. U radu treninga u ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovao je inž. šumarstva Vladimir Nikolić.

Projekat „Ka jačanju i planiranju zaštite prirode u Jugoistočnoj Evropi“ („Towards Strengthened Conservation Planning in South-Eastern“), finansira se od strane MAVA Fondacije za prirodu, kao i od ORF BD pod-projekta „Procena i vrednovanje ekosistemskih usluga kao budući pravac delovanja u Jugoistočnoj Evrpi“ („Ecosystem Services Assessment and Valuation for future course of action in South-East-Europe“), finansiranog od strane Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i implementiranog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.