Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Evropska nagrada za projekat zaštite sela Gostuša- „kameno selo“ u Parku prirode „Stara planina“

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, u cilju razvoja projekta zaštite sela Gostuša u Parku prirode „Stara planina“ i promocije evropske nagrade Europa Nostra za zaštitu kulturnog nasleđa, koju su dobili za Studiju zaštite ovog jedinstvenog mesta očuvanog narodnog graditeljstva, održani su krajem avgusta, stručni seminar i predstavljanje nagrade

Seminar „Povezivanje zainteresovanih strana i planiranje zajedničkog delovanja u oblasti zaštite prirodnih i kulturnih dobara“ održan je u staroplaninskom selu Dojkinci u periodu od 28. do 31. avgusta 2016. godine. Kako bi rezultati rada učesnika seminara bili usmereni na uspostavanje modela zaštite i razvoja, prvi dan seminara obeležio je terenski obilazak „kamenog sela“ i prirodnih vrednosti u širem okruženju. Ovom prilikom, učesnici su imali priliku da upoznaju odlike gradnje kuća čiji su krovovi sačinjeni od neobrađenih kamenih ploča i sa meštanima razgovaraju o životu na Staroj planini i njihovim očekivanjima vezanim za dalje akcije u očuvanju njihovog sela. Tokom prvog dana učesnici su obišli i crkvu u pećini u selu Rsovci i Centar za posetioce Parka prirode „Stara planina“, kada im je koncept rada i aktivnosti Parka predstavio mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije u Nišu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Drugog dana seminara održana su uvodna predavanja u Planinarskom domu u selu Dojkinci, u okvrih kojih je turističke potencijale opštine Pirot predstavio Dragan Jovanović iz Turističke organizacije Pirot, o prostornom planiranju i nasleđu govorila Tanja Obradović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je prirodne vrednosti Parka prirode „Stara planina“ prezentovala Dragana Nedeljković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Nagrađenu Studiju zaštite sela Gostuša predstvaila je Elena Vasić Petrović, direktorka Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Nakon uvodnih predavanja, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić presecanjem vrpce simbolično je za posete otvorio renoviran Planinarski dom u Dojkincima. Radom Planiraskog doma i programima poseta upravljaće Turistička organizacija Pirot. Nakon ceremonije otvaranja Doma učesnici seminara u popodnevnom terminu imali su priliku da obiđu vodopad Tupavica, koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Završni dan seminara bio je posvećen izvođenju radionica koje su imale za cilj izradu predloga akcionog plana koji će obuhvatiti sve aspekte zaštite sela i njegove prirodne sredine. Kako bi se došlo do sistemskog akcionog plana, rad se odvijao u četiri radionice: Kulturni predeo kao turistički proizvod, koju je vodila Milena Milošević Mićić iz Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Pravna zaštita kulturnog nasleđa koju je vodila Danijela Mladenović iz Zavoda za zaštitu spomenika kuture Kraljevo, Konzervacija i tehnička zaštita, koju je vodila Ivana Cvetković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i Integralna zaštita prirodnog i kulturnog nasleđa, koju je vodila Nataša Panić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nakon sumiranja rada u radionicama, učesnici su se saglasili da je neophodno dalje prioritetno angažovanje na planu infrastrukturnog razvoja sela koje je u skladu sa očuvanjem ambijentalnog prostora i izgleda, sprovođenje zaštite od strane nadležnih organa i usmereno ulaganje finansijskih sredstava, edukacija lokalne zajednice o značaju prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i institucionalna podrška projekta zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa.

U radu seminara učestvovli su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srbiji i Republici Srpskoj (Niš, Valjevo, Kraljevo, Novi Sad, Subotica i Banja luka), Turističke organizacije Pirot, JP Direkcije za izgradnju opštine Pirot, Građevinske inspekcije opštine Pirot, Zavičajnog muzeja u Knjaževcu i Univerziteta Pajsije Hilandarski iz Plovdiva u Bugarskoj.

Značaj i vrednost dobijene evropske nagrade za zaštitu kuturnog nasleđa za 2016. (Europa Nostra Awards 2016.) za Studiju zaštite sela Gostuša, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš predstavio je na promociji održanoj 31. avgusta u Domu kulture u Pirotu. Ceremoniju promocije nagrde otvorila je direktorka Zavoda u Nišu Elena Vasić Petrović predstavljajući Studiju zaštite sela Gostuša, dok je prisutnima rezultate rada učesnika Seminara predstavila stručni saradnik Ivana Cvetković. Ovom prilikom, čestitajući na dobijenoj nagradi Vesna Marjanović, član predsedništva Saveta Evrope istakla je mogućnosti za nove razvojne projekte koje su se otvorile dobijanjem nagrade, budući da je prostor Gostuše prepoznat kao predeo od evropskog značaja, dok je gradonačelnikPirota Vladan Vasić, najavio dalja nastojanja grada u unapređenju autentičnosti „kamenog sela“. Dodeljujući nagradu direktorki Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, generalni sekretar Europa Nostra Sneška Kvadlig Mihailović, istakla je da je „kameno selo pravi dragulj i da je boravak u njemu impresivan“, izrazivši nadu da će „nagrada pomoći Gradu i meštanima da se na najbolji način zaštiti ova kulturna baština i da se selo revitalizuje i postane ogledno istorijsko selo kao celina“.

Nagrađenu studiju zaštite možete preuzeti preko linka: http://www.fondar.rs/publikacije/

Predlog Akcionog plana zaštite sela Gostuša možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.