Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Sastanak povodom pokretanja inicijative za projekat vraćanja beloglavih supova na Staru planinu

U vizitorskom centru PP „Stara planina“ u Vrelu, održan je 01. septembra 2016. godine satanak zainteresovanih strana u cilju iniciranja projekta reintrodukcije beloglavog supa (Gyps fulvus) na Staru planinu, kao i pokretanja LIFE projekta koji bi obuhvatio osam država Balkana sa temom zaštite lešinara i uspostavljanja koridora na migratornim putevima beloglavog supa sa zadatkom povratka ove vrste kao i tri isčezle vrste lešinara na Balkan.

Polazeći od iskustava rada dva rezervata SRP „Uvac“ i SRP „Klisura reke Trešnjice“, učesnici sastanka su razmatrali mere za širenje beloglavih supova u istočnu Srbiju i područje Stare planine kroz uspostavljanje mreže hranilišta kao najvažnije mere za povratak ove vrste, kao i ostale tri vrste lešinara. Na osnovu iznetih mogućnosti i podataka učesnici su se dogovrili da kroz buduće sastanke i aktivnosti definišu okvir budućeg delovanja, pripreme aplikacije za LIFE program i dogovre korake za realizaciju predloženog programa.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, JP „Srbijašume” – upravljač Parka prirode „Stara planina”, Svetskog fonda za prirodu (WWF), Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Grada Pirota, Specijalnog rezervata prirode „Uvac” i Specijalnog rezervata prirode „Klisura reke Trešnjice”. Zavod za zaštitu prirode Srbije na sastanku su predstavljali ornitolozi Bratislav Grubač i Miloš Radaković i mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.