Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Poseta eksperta UNESCO za program MAB Rezervatu biosfere „Golija-Studenica“

U okviru aktivnosti vezanih za izradu Periodičnog izveštaja za Rezervat biosfere „Golija-Studenica“, a u skladu sa smernicama UNESCO MAB komiteta, u periodu od 06. do 08. septembra 2016. godine, Srbiju je posetio savetnik za MAB program Petr Čupa, zamenik direktora češkog Rezervata biosfere „Donja Morava“. Poseta eksperta iz Češke realizovana je u organizaciji Komisije za UNESCO i stalne delegacije Republike Srbije pri UNESCO i JP „Srbijašume“, upravljača Rezervatom „Golija-Studenica“, uz stručnu podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kako bi se unapredio rad na utvrđivanju zaštitnih zona u Rezervatu i doneo strateški Akcioni plan upravljanja.

U cilju predstavljanja karateristika i planova zaštite i upravljanja jedinog rezervata biosfere u Srbiji, uvod u obilazak terena, predstavljao je sastanak održan prvog dana posete MAB eksperta Petr Čupe, u Upravnoj zgradi JP „Srbijašume“ u Beogradu. Sastanak je otvorila Gordana Jančić, izvršni direktor JP „Srbijašume“ predstavljajući vrednosti, model i planove upravljanja Rezervatom biosfere „Golija-Studenica“ i Parkom prirode „Golija“ u okviru koga se nalazi. Dalje planove za unapređenje sistema upravljanja Rezervatom kroz tri zone zaštite (centralna zona „core zone”, zaštitna zona „buffer zone” i prelazna-razvojna zona „tranzition zone”), predstavila je Biljana Krsteski, dipl. inž. šumarstva iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovom prilikom, podršku predstavljenim planovima kroz nacionalnu legislativu, u ime Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine istakla je Aleksandra Došlić, načelnik odeljenja za zaštićena područja. O aktivnostima u implementaciji MAB programa u Srbiji govorila je Jamsmina Tatarac iz Ministarstva inostranih poslova.

Terenski obilazak Golije započet je prijemom delegacije za izradu Periodičnog izveštaja za Rezervat biosfere „Golija-Studenica“, u kabinetu predsednika opštine Ivanjice, Zorana Lazovića. Predstavljajući svoj tim saradnika, g-din Lazović je istakao značaj rezervata za opštinu i golijska sela, i punu saradnju koju će opština pružiti da se u ostvarenju razvojnih ciljeva, kao što su poboljšanje putne infrastrukture i ski turizma, ispoštuju svi uslovi zaštite prirode. Ujedno, predsednik opštine je najavio realizaciju inicijative za otvaranje Univerziteta u prirodi na Goliji. Kao podsticaj Opštini na ovom planu, g-din Čupa je ukazao na primere dobre prakse u programima održivog razvoja lokalnih zajednica u češkom Rezervatu biosfere „Donja Morava“, kao što su uspostvljanje staza za nordijsko skijanje i brendiranje proizvoda i usluga sa prostora rezervata biosfere.

Nakon sastanka u opštini, obilazak je usmeren na lokalitete u rezervatu kao što su Rimski most, Dajićko jezero, Izubra, Isposnice i dr, kako bi se sagledele opcije za zoniranje prostora. Ovom prilikom, ekspert iz Češke imao je mogućnost da vidi lokalitete koji se infrastrukturno razvijaju za sportske i rekreativno-obrazovne programe kao što su Bele vode gde se nalazi Vizitorski centar, Odvraćenica i Golijska reka. Tokom obilaska, ekspertski tim je imao više razgovara sa meštanima goliskih sela o daljim planovima vezanim za zone zaštite, i to u Kumanici, Dajićima i selu Komadine gde se uz granice rezervata razvija turistički etno kompleks Golijski konaci. O tome kako doživljavaju rezervat prirode i kakva su im očekivanja, sa članovi tima razgovarali su predsednik MZ Devići, najvećeg sela na Goliji i meštani sela Rudno, gde se nalaze domaćinstva koja se više godina bave seoskim i etno turizmom.

Treći dan posete bio je posvećen predstavljanju kulturoloških vrednosti i spomenika kulture od izuzetnog nacionalnog značaja kao što su manastiri Pridvorica i Gradac. Poseban značaj u okviru terenskog obilaska predstavljala je poseta manastiru Studenica, koji kao Svetska prirodna baština čini rezervat jedinstvenim zaštićenim područjem kao prirodno i kulturno dobro od svetskog značaja.

Završnicu posete i obilaska područja Rezervata biosfere „Golija-Studenica“, predstavljao je sastanak održan 08. septembra u prostorijama JP „Srbijašume“, ŠG Ivanjica, kada je savetnik UNESCO MAB programa Petr Čupa, pohvalio aktivnosti JP „Srbijašume“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije u implementaciji smernica od strane MAB komiteta povodom izrade Periodičnog izveštaja za Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ i ovom prilikom dao tehnička uputstva i stručne savete za izradu finalnog dokumenta. Finalni dokumet UNESCO MAB komitetu biće prosleđen do 30. septembra 2016. godine.

U realizaciji posete Rezervatu biosfere „Golija-Studenica“ učestvovali su: predstavnici JP „Srbijašume“ Gordana Jančić, izvršni direktor, Dejan Miletić, rukovodilac Odeljenja za zaštitu šuma i zaštićenih područja, Petar Popović, direktor ŠG „Golija – Ivanjica“, Ivan Zlatić, samostalni referent za privatne šume i zaštitu životne sredine, Dragoljub Šekler, upravnik RJ Park prirode „Golija“, predstavnik Opštine Ivanjica Dragoslav Nikolić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, stručni saradnik Biljana Krsteski, dipl. inž. šumarstva i Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije.

Brošuru o Rezervatu biosfere „Golija-Studenica“ možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.