Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan najveći svetski događaj u oblasti zaštite prirode - IUCN World Conservation Congress 2016

Svetski kongres zaštite prirode održava se svake četvrte godine i okuplja članice najveće svetske organizacije za zaštitu prirode IUCN, u cilju razmatranja i usvajanja novih strategija, politika i planova u borbi za očuvanje prirode na globalnom nivou. Ove godine kongres je održan na Havajima, u gradu Honolulu u periodu od 01. do 09. septembra 2016. godine.

Rezolucije i smernice o važnim pitanjima očuvanja prirode na IUCN-ovom svetskom kongresu zaštite prirode usvajane su glasanjem u jedinstvenom svetskom ekološkom parlametu koga čine predstavnici 217 vladinih i državnih agencija i institucija, 1 066 nevladinih organizacija i mreža i preko 16 000 stručnjaka iz celog sveta. Ovako usvojene rezolucije i smernice čine osnovu za sprovođenje politike i programa rada IUCN-a, ali i rada mnogih drugih svetskih organizacija.

Kako bi život u očuvanoj prirodi bio dostupan svima, u okviru rada u svetskom ekološkom parlamentu predstavnici članica IUCN-a su, kao jednu od glavnih odluka, izglasali obezbeđivanje pomoći da organizacije koje predstavljaju manjinske etničke grupe u određenim regijama postanu članice IUCN-a. Na ovaj način bi se ukazalo na potrebu rešavanja problema sa kojima se susreću u svom okruženju.

Tokom kongresa članice IUCN-a su, takođe, poslalae poruku svim zaštićenim područjima da budu područja bez industrijskih aktivnosti i infrastrukturnih radova koji mogu imati štetene posledice po okruženje.

U radu kongresa učestvovali su i predstavnici institucija iz Srbije, članica Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN). Zavod za zaštitu prirode Srbije na kongresu je predstavljao direktor, Aleksandar Dragišić.

O radu u sesijama kongresa i rezolucijama i smernicama možete više saznati na linku: http://www.iucnworldconservationcongress.org/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.