Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Formiranje komunikacione mreže „BalkaNatureNet”

U Nemačkoj u Gut Siggenu, u periodu od 26. do 29. septembra, u Centru za edukaciju Alfred Topfer fondacije, u neposrednoj blizini Baltičkog mora, okupili su se stručnjaci vladinog i nevladinog sektora sa Balkana i susednih zemalja da zajedno sa kolegama iz međunarodnih nevladinih organizacija (IUCN, WWF, GIZ, CEEweb i Propark iz Rumunije) postave osnove za mrežu „BalkaNatureNet”.

Projekat je započeo u februaru 2016. i trajaće do jula 2017. godine, kako bi svi pređašnji učesnici „NatuRegio“ programa osnovali mrežu koja će biti osnova za razvoj saradnje na Balkanu i okruženju u oblasti zaštite prirode i obrazovanja na temu održivog razvoja.

„NatuRegio” program je u periodu od 2006. do 2015. završilo 77 mladih stručnjaka iz oblasti zaštite prirode iz 12 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina).

Na radionici je učestvovalo 11 bivših polaznika i 10 drugih stručnjaka koji su korak po korak, tokom tri dana intenzivnog rada, osmislili akcioni plan za mrežu „BalkaNatureNet”. Sledeći korak u osnivanju mreže je da se 2017. godine održi „BalkaNatureNet - Forum” i preciznije definišu ciljevi i aktivnosti ove mreže.

Zavod za zaštitu prirode Srbije na skupu je predstavljala mr Verica Stojanović (polaznik iz 2014. godine „NatuReregio_Balkans“ programa).

Projektom formiranja mreže „BalkaNatureNet” koordinira Alfred Topfer, Akademija za zaštitu prirode (NNA - Alfred Toepfer Akademie für Naturschutz, http://www.nna.niedersachsen.de/startseite) uz finansijsku podršku Alfred Topfer fondacije (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S., http://toepfer-stiftung.de), Nemačke fondacije za životnu sredinu (DBU - Die Deutsche Bundesstiftung Umwelt, https://www.dbu.de) i fondacije Heidehof (Die Heidehof Stiftung, www.heidehof-stiftung.de). http://www.balkanaturenet.nna.de/.

Nacrt rada komunikacione mreže BalkaNatureNet možete preuzeti ovde

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.