Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

21. Dani gljiva na Divčibarama

Na Divčibarama 30. septembra i 01. oktobra 2016. godine, održana je tradicionalna manifestacija „Dani gljaiva“, u okviru koje se promoviše boravak u prirodi i pravilno korišćenje plodova prirode na primeru gljiva.

Program 21. Dana gljiva otvoren je dodelom nagrada za učenike koji su pobedili na konkursu za najbolje crteže gljiva. Deci iz škola i vrtića sa teritorije opštine Valjevo koji su pobedili na konkursu, nagrade je obezbedio Zavod za zaštitu prirode Srbije. Pobednici konkursa, dobili su izdanja Zavoda: filmove Orao krstaš i Istraživanja divljeg sveta Mongolije i časopis za decu Svet prirode: eko zabavnik.

Učesnici Dana gljiva imali su priliku da upoznaju rad Zavoda za zaštitu prirode Srbije na info pultu u centralnoj zoni manifestacije i dobiju poster izdanje Zmije Srbije.

Kako bi brojnim učesnicima „Dana gljiva“ omogućili da upoznaju vrednosti područja u koje su došli i odgovorno sakupljali gljive, predstavnici Zavoda održali su dve prezentacije. Prezentaciju „Prirodne vrednosti Divčibara i Maljena“, održala je mr Verica Stojanović, dok je o temi „Uredbu o vrstama pod kontrolom prometa“, govorila Berislava Ilić. U predstavljanju Zavoda na manifestaciji, učestvovale su i Nataša Panić i Zorica Tarabanović.

Organizatori manifestacije Udruženje „Gljivarsko društvo“ iz Valjeva, za sve posetioce priredili su program u okviru koga su imali priliku da prošetaju okolinom i uz vodiče sakupljaju gljive, takmiče se u pravljenju gulaša od gljiva i zabave se na rok gljivarskoj žurci.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.