Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Međunarodna konferencija „Praćenje i upravljanje posetiocima u rekreativnim i zaštićenim područjima“

Osma Međunarodna konferencija o praćenju i upravljanju posetiocima u rekreativnim i zaštićenim područjima („Monitoring and Management of Visitors in Recreation and Protected Areas“- MMV), održana je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u periodu od 26. do 30. septembra 2016. godine.

Konferencija se održava na godišnjem nivou, u cilju unapređenja vođenja i upravljanja aktivnostima, ponašanjem i interesovanjima posetilaca rekreativnih i zaštićenih područja i time njihovog zadovoljstva boravkom u prirodi. Prva MMV konferencija održana je u Beču 2002. godine kada su se okupili naučnici iz različitih disciplina i sektora, od ekološkog do privrednog. Osma MMV konferencija u Novom Sadu održana je na temu „Saradnja izvan granica i skala“ (Cooperation across borders and scales”).

Na osmoj Konferenciji održanoj u Novom Sadu učestvovali su predstavnici institucija i organizacija koje su aktivne u razvoju turizma u zaštićenim područjima i njihovi upravljači iz preko 40 zemalja iz celog sveta, kako bi razmenom novih saznanja i iskustava omogućili da sve veće interesovanje za posete ovim područjima bude u skladu sa njihovim nosećim kapacitetima (broj poseta koji ne remeti ekološke uslove i prirodne osobenosti područja). U okviru programa otvaranja Konferencije, učesnicima se obratio i mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ističući da „naša zaštićena područja nisu izolovana ostrva, već delovi jedinstvene prirodne baštine i da saradnja u okviru mreža zaštićenih područja, koja prevazilaze nacionalne okvire, predstavlja neophodnu kariku za uspešnu zaštitu i time uspešne programe za posetioce“. Direktor Zavoda, g. Dragišić je ovom prilikom rekao da „razmena znanja vodi ka novim vidovima saradnje u unapređenju zaštićenih područja i primeni novih metoda i tehnologija u njihovom ustanovljavanju kao poligona za razumevanje prirode i održivi razvoj lokalnih sredina“.

Nakon uvodnih izlaganja, rad konferencije odvijao se u okviru četiri sesije: Posetioci i lokalna zajednica, Planiranje turizma u zaštićenim područjima za rekreaciju, Upravljanje posetama i zaštita prirode, Lokalni (regionalni) razvoj i zaštićena područja. Zaštićena područja u Srbiji, učesnici su bili u mogućnosti da upoznaju u okviru dve ekskurzije koje su bile organizovane u okviru Konferencije.

O Konfernciji više informacija možete saznati na: http://www.dgt.uns.ac.rs/mmv8/presentations.php

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.