Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti prirode na 13. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECO FAIR

13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa i 12. Međunarodni sajam energetike, koji su ove godine održani pod sloganom „Nova energija“, svečano je otvorio ministar rudarastrva i energetike Aleksandar Antić, ističući da „postoji snažna sprega između energetskog sektora, privrede i zaštite životne sredine i da je sajam mesto na kome treba da se stvori sinergija i da krene dodatno unapređenje celog sektora“.

Povodom otvaranja ECO FAIR 2016. i Energetika 2016., državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine mr Stana Božović, najavila je da „će Srbija sledeće godine iz evropskih fondova dobiti 100 miliona evra, koji će biti uloženi u tri velika infrastrukturna projekta i to za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu i Kragujevcu i centar za upravljanje otpadom u Novom Sadu“.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, ministar Aleksandar Antić i državni sekretar mr Stana Božović, obišli su štandove izlagača i ovom prilikom posetili štand Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kada im je aktivnosti i značaj zaštite prirode predstavio direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić.

Na ovogodišnjem Sajmu ECO FAIR održanom u periodu od 12. do 14. oktobra 2016. godine, Zavod je predstavio najnovije rezultate u istraživanjima i monitoringu zaštićenih područja i izdanja u oblasti zaštite prirode. Učešćem u konferencijskom programu Sajma 13. oktobra 2016. godine u Zelenoj sali, Zavod je predstavio projekte u zaštiti prirode i obrazovna poster izdanja. Promociju projekata i rada Zavoda, kroz pozdravnu reč otvorio je direktor mr Aleksandar Dragišić. Rezultate revizije i monitoringa nacionalnih parkova, predstavila je inž. šumarstva Biljana Krsteski, dok su ciljeve i otkrića u speleološkim istraživanjima sistema Uvačkih pećina i Cerjanske pećine, prezentovali mr Danko Jović i dr Dragan Nešić. O konceptu, sadržaju i nameni najnovijih izdanja iz edicije obrazovnih postera o vrstama koje naseljavaju našu zemlju, govorio je dr Rastko Ajtić predstavljajući tri najnovija postera: Vodozemci Srbije (autor: R. Ajtić), Vilin konjici Srbije (autor: D. Pavićević) i Ptice sverene Šumadije (autor: M. Radaković).

Posetioci Sajma imali su priliku da dobiju i vredne monografije Zavoda o zaštićenim prirodnim dobrima, učešćem u nagradnoj igri 14. oktobra, na štandu Zavoda. Pravo za učešće u nagradnoj igri imali su svi koji su tačno odgovorili na pitanja u anketi, odnosno znali da slika na anketnom listu predstavlja gljivu koja svoje jedino stanište u Srbiji ima na prostoru Ade Ciganlije u Beogradu i da u Srbiji ima oko 500 zaštićenih područja. Od 100 popunjenih anketnih listova, istog dana u 14:00 časova na štandu Zavoda, izvučene su tri dobitnice koje su znale odgovore na anketna pitanja.

Predstavljanje i opremanje štanda Zavoda na Sajmu ekologije, pomoglo je JP „Zelenilo-Beograd“, kao upravljač zaštićenim područjima u Beogradu, koji su za posetioce obezbedili brošure. Pored beogradskih prirodnih dobara, svi posetioci štanda Zavoda mogli su kroz brojne materijale i razgovor sa predstavnicima Zavoda saznati o zaštiti prirode kod nas i mogućnostima koje kao građani imaju za učešće u unapređenju prirodne baštine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.