Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Radionica o nacionalnim parkovima u OŠ „Sveti Sava“ u Mladenovcu

Na poziv Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Mladenovca, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije održali su 18. oktobra 2016. godine, radionicu o nacionalnim parkovima učenicima IV razreda, u okviru časa iz predmeta Priroda i društvo.

Kako bi učenicima predstavili značenje pojmova „nacionalni park“, „rezervat“ i „spomenici prirode“; stručni saradnici Zavoda mr Verica Stojanović, botaničar i dr Rastko Ajtić, herpetolog, uz pomoć karte zaštićenih područja Srbije i prezentacije sa slikama predela i sveta prirode nacionalnih parkova kroz razgovor sa decom objašnjavali su značaj njihove zaštite. Objašnjavajući prirodne karakteristike i vrednosti nacionalnih parkova u Srbiji, stručnjaci Zavoda su učenicima omogućili razvijanje sposobnosti snalaženja na geografskoj karti, uočavanja karakteristika i prepoznavanje zaštićenih biljaka i životinja na osnovu vizuelnog izvora informacija (fotografije).

Učenici su tokom radionice imali priliku i da sami otkriju prirodne vrednosti Fruške gore, Kopaonika, Đerdapa, Tare i Šar planine, učestvujući u kviz igri i rešavajući ukrštene reči o svakom od naših pet nacionalnih parkova, koju je vodila Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost.

Brojnim pitanjima na temu radionice i znanjem prilikom rešavanja ukrštenih reči, učenici su pokazali da imaju razvijenu ekološku svest, odgovoran odnos prema prirodi i brižan odnos prema životinjama i biljkama.

U cilju daljeg obrazovanja dece o zaštićenim područjima, Zavod je ovom prilikom poklonio školi kabinetsku geografsku kartu Zaštićena područja Srbije i učiteljicama odeljenja četvrtih razreda Eko zabavnik: Svet prirode br. 2.

Kako su predstavnici škole ocenili radionicu koju su održali stručni saradnici Zavoda, možete videti u vesti u internet časopisu za podsticanje dečjeg stvaralaštva „TABLA“ na linku http://www.tabla.org.rs/2016/10/blog-post_28.html, koji je postavila učiteljica Slavka Avramović, na čiju inicijativu je poseta organizovana.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.