Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Laureat beogradskog Green Fest-a 2016 „Svet u nestajanju“ - Zavod prvi put deo filmskog programa Greenfest-a

Dokumentarni film „Svet u nestajanju“ u režiji Marte Kadziele iz Poljske, čiji je koautor stručnjak Zavoda Milivoje Krvavac, odabran je u konkurenciji od 1455 filmova iz 98 zemlja za učešće u filmskom takmičarskom programu najvećeg Festivala ekološke kulture kod nas – Greenfest-a. Ulaskom u takmičarski program film je postao nosilac titule Belgrade Green Fest 2016 Laurel.

„Svet u nestajanju” je film o ilegalnoj trgovini kao uzroku ugroženosti divljih vrsta. Film je snimao tim od dvanaestoro ljudi u Šri Lanki tokom 2015. i 2016. godine. U ovom međuanrodnom ekspetskom timu je kao predstavnik Srbije učestvovao Milivoje Krvavac. Film je realizovan kako bi se primerima i slikom prikazalo u kojim razmerama i na koji način čovek svojim neznanjem ili nemarom može ugroziti prirodu oko sebe, ne primećujući trag koji ostavlja u životnoj sredini. Pored inforamtivnog, film ima i obrazovni karakter, budući da gledaoce upućuje u to šta bi trebalo da znaju kada posećuju daleke zemlje, i o čemu bi trebalo da razmišljaju kada na putovanjima kupuju suvenire. Kao jedan od načina borbe protiv ilegalne trgovine divljim vrstama, u filmu se apeluje na značaj saradnje u zaštiti retkih i ugroženih vrsta, kao i u primeni Konvencije o međunarodnoj trgovini retkim i ugroženim vrstama (CITES Konvencija).

Tokom trajanja Greenfest-a u periodu od 15. do 18. novembra 2016. godine, Zavod će se predstaviti i kroz dve izložbe fotografija, i to izložbom najboljih radova sa međunarodnog foto konkursa „Biodiverzitet“ organizovanog povodom održavanja Svetskog kongresa biodiverziteta u Srbiji 2015. godine, i samostalnom izložbom autora Milivoja Krvavca na temu „Anima mundi“. Takođe, Zavod će se i ove godine uključiti u obrazovno-promotivni program festivala. Ovim povodom biće organizovana tribina o speleološkim istraživanjima i otkrićima sistema Uvačkih pećina i Cerjanske pećine, 16. novembra u Domu omladine u Beogradu. Uvodničari u temu tribine su stručni saradnici Zavoda, dr Dragan Nešić i mr Danko Jović, šef Kancelarije Zavoda u Nišu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.