Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavljena izdanja „Zaštićeni hrastovi Srbije“ i priručnik „Strižibube Srbije“ na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Прво представљање јавности монографије „Заштићени храстови Србије“ и приручника „Стрижибубе Србије“ održano је у среду 26. октобра на штанду Центра за промоцију науке. Промоција ових издања део је промоције издавачког опуса Завода за заштиту природе Србије на 61. Међународном београдском сајму књига.

O monografiji „Zaštićeni hrastovi Srbije“, koja je samostalni izdavački poduhvat Zavoda i prva knjiga ove vrste u Srbiji, govorili su urednica i autor, dr Dragana Ostojić i koautori, Biljana Krsteski i Vladimir Nikolić. Predstavljajući značaj monografije i rad na monografiji, dr Dragana Ostojić ukazala je na značaj zaštite hrastova kao vrste koja predstavlja simbol šuma naše zemlje, a time i njihovog očuvanja za zaštitu prirode, istovremeno ukazavši na njihov značaj i u taradiciji i etno kulturi na prostoru naše zemlje. Ovom prilikom Biljana Krsteski je predstavila najznačajnija zaštićena stabla po vrstama hrastova koji su predstavljeni u knjizi, dok je Vladimir Nikolić govorio o radu na istraživanju i zaštiti ovih vrsta.

Priručnik „Strižibube Srbije“ objavljen u saradnji Zavoda i Udruženja „Habiprot“, kao delo od nacionalne vrednosti, budući da se u knjizi neke vrste prvi put navode za faunu naše zemlje, predstavio je profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, entomolg, dr Aleksandar Ćetković, istakavši da priručnik ima mnogostruk značaj imajući u vidu da sadrži značajne naučne podatke, a ujedno ima formu priručnika, prilagođenu za upoznavanje širokog kruga javnosti sa ovom vrstom insekata. Značaj saradnje naučnika, stručnjaka, relevantnih državnih organizacija i nevladinog sektora na polju popularisanja zaštite prirode kroz izdavačku delatnost, a na primeru knjige „Strižibube Srbije“, naglasio je jedan od njenih autora, Milan Đurić u ime suizdavača Udruženja „Habiprot“.

Ukazavši na značaj izdavaštva u oblasti zaštite prirode, imajući u vidu da što više znamo o prirodi, to ćemo je bolje čuvati, direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić zahvalio se autorima na njihovoj posvećenosti u radu, na osnovu čijeg istrajnog naučnog i stručnog angažovanja su nastala još dva kapitalna dela za zaštitu prirode. I ovom prilikom istakao je da su „ове публикације значајне, не само за нас који смо посвећени заштити природе, већ су и занимљиве и информативне и за ширу читалачку публику, која ће добити прилику да завири у свет природе“. Direktor Dragišić je, govoreći o daljem radu Zavoda na ovom planu, najavio publikovanje Crvene knjige ptica Srbije u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

U monografiji „Zaštićeni hrastovi“, autor dr Dragana Ostojić i koautori Biljana Krsteski i Vladimir Nikolić, prikazali su 41 stablo i 9 grupa stabala od kojih je 5 vrsta sabala procenjene starosti između 100 i 450 godina. Recenzenti knjige su akademik prof. dr. Vladimir Stevanović i prof. dr. Ljubivoje Stojanović, koji su svojim sugestijama i savetima pomogli da knjiga doprinese radu u daljem očuvanju specijskog i genetičkog diverziteta u Srbiji. Monografija je bogato ilustrovana, A4 formata i obima od 200 strana.

Аутори приручника „Стрижибубе Србије“, Драган Павићевић, Настас Илић и Милан Ђурић дали су на 250 страна опис сваке врсте кроз текст, слику, илустрацију и графички приказ података о распрострањењу, како би на што занимљивији начин представили јавности ову интересантну групу инсеката. U knjizi je predstavljeno 228 vrsta strižibuba, što je polovina od ukupnog broja koje žive u Evropi. Od ukupnog broja strižibuba registrovanih u Srbiji, 6 vrsta se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta (IUCN Red List), a preko 80 se nalazi na Evropskoj crvenoj listi saproksilnih insekata. Devastacijom stepskih i šumskih ekosistema u kojima živi najveći broj strižibuba, doveli smo mnoge vrste na ivicu opstanka. Svrha izrade priručnika za njihovo upoznavanje jeste zaštita, pre svega pomenutih ekosistema, čime će biti zaštićene i vrste kojima su ti ekosistemi stanište. Recenzent knjige je dr Ivo Karaman. Приручник је објављен на српском и енглеском језику.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.