Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavljena izdanja „Zaštićeni hrastovi Srbije“ i priručnik „Strižibube Srbije“ na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Прво представљање јавности монографије „Заштићени храстови Србије“ и приручника „Стрижибубе Србије“ održano је у среду 26. октобра на штанду Центра за промоцију науке. Промоција ових издања део је промоције издавачког опуса Завода за заштиту природе Србије на 61. Међународном београдском сајму књига.

O monografiji „Zaštićeni hrastovi Srbije“, koja je samostalni izdavački poduhvat Zavoda i prva knjiga ove vrste u Srbiji, govorili su urednica i autor, dr Dragana Ostojić i koautori, Biljana Krsteski i Vladimir Nikolić. Predstavljajući značaj monografije i rad na monografiji, dr Dragana Ostojić ukazala je na značaj zaštite hrastova kao vrste koja predstavlja simbol šuma naše zemlje, a time i njihovog očuvanja za zaštitu prirode, istovremeno ukazavši na njihov značaj i u taradiciji i etno kulturi na prostoru naše zemlje. Ovom prilikom Biljana Krsteski je predstavila najznačajnija zaštićena stabla po vrstama hrastova koji su predstavljeni u knjizi, dok je Vladimir Nikolić govorio o radu na istraživanju i zaštiti ovih vrsta.

Priručnik „Strižibube Srbije“ objavljen u saradnji Zavoda i Udruženja „Habiprot“, kao delo od nacionalne vrednosti, budući da se u knjizi neke vrste prvi put navode za faunu naše zemlje, predstavio je profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, entomolg, dr Aleksandar Ćetković, istakavši da priručnik ima mnogostruk značaj imajući u vidu da sadrži značajne naučne podatke, a ujedno ima formu priručnika, prilagođenu za upoznavanje širokog kruga javnosti sa ovom vrstom insekata. Značaj saradnje naučnika, stručnjaka, relevantnih državnih organizacija i nevladinog sektora na polju popularisanja zaštite prirode kroz izdavačku delatnost, a na primeru knjige „Strižibube Srbije“, naglasio je jedan od njenih autora, Milan Đurić u ime suizdavača Udruženja „Habiprot“.

Ukazavši na značaj izdavaštva u oblasti zaštite prirode, imajući u vidu da što više znamo o prirodi, to ćemo je bolje čuvati, direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić zahvalio se autorima na njihovoj posvećenosti u radu, na osnovu čijeg istrajnog naučnog i stručnog angažovanja su nastala još dva kapitalna dela za zaštitu prirode. I ovom prilikom istakao je da su „ове публикације значајне, не само за нас који смо посвећени заштити природе, већ су и занимљиве и информативне и за ширу читалачку публику, која ће добити прилику да завири у свет природе“. Direktor Dragišić je, govoreći o daljem radu Zavoda na ovom planu, najavio publikovanje Crvene knjige ptica Srbije u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

U monografiji „Zaštićeni hrastovi“, autor dr Dragana Ostojić i koautori Biljana Krsteski i Vladimir Nikolić, prikazali su 41 stablo i 9 grupa stabala od kojih je 5 vrsta sabala procenjene starosti između 100 i 450 godina. Recenzenti knjige su akademik prof. dr. Vladimir Stevanović i prof. dr. Ljubivoje Stojanović, koji su svojim sugestijama i savetima pomogli da knjiga doprinese radu u daljem očuvanju specijskog i genetičkog diverziteta u Srbiji. Monografija je bogato ilustrovana, A4 formata i obima od 200 strana.

Аутори приручника „Стрижибубе Србије“, Драган Павићевић, Настас Илић и Милан Ђурић дали су на 250 страна опис сваке врсте кроз текст, слику, илустрацију и графички приказ података о распрострањењу, како би на што занимљивији начин представили јавности ову интересантну групу инсеката. U knjizi je predstavljeno 228 vrsta strižibuba, što je polovina od ukupnog broja koje žive u Evropi. Od ukupnog broja strižibuba registrovanih u Srbiji, 6 vrsta se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta (IUCN Red List), a preko 80 se nalazi na Evropskoj crvenoj listi saproksilnih insekata. Devastacijom stepskih i šumskih ekosistema u kojima živi najveći broj strižibuba, doveli smo mnoge vrste na ivicu opstanka. Svrha izrade priručnika za njihovo upoznavanje jeste zaštita, pre svega pomenutih ekosistema, čime će biti zaštićene i vrste kojima su ti ekosistemi stanište. Recenzent knjige je dr Ivo Karaman. Приручник је објављен на српском и енглеском језику.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.