Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Carinici otkrili ilegalno posedovanje zaštićene vrste rozela papagaja

Carinici su 30. oktobra 2016. godine prilikom dubinske kontrole u mestu Bogutovac, na putu Raška-Kraljevo zaplenili zaštićenu vrstu rozela papagaja (Platycercus Elegans). Ovom prilikom u prekršaju je uhvaćen državljanin Crne Gore kod koga su u prtljažniku automobila pronađeni kavezi sa papagajima, fazanima, mačkama i štencima.

Carinici su utvrdili da među životinjama ima i zaštićenih vrsta na osnovu konsultacija sa ornitologom Zavoda za zaštitu prirode Srbije Milošem Radakovićem, koji je potvrdio da jedan od papagaja pripada zaštićenoj vrsti sa CITES liste (Konvencija o zabrani trgovine i prometa divljih vrsta) dodatka II, za koju je putnik trebalo da poseduje odgovarajuću dozvolu zemlje izvoza.

Nađeni rozela papagaj (Platycercus Elegans) je predat Inspekciji za zaštitu životne sredine u Kraljevu (po saopštenju Uprave carina Beograd).

Platycercus Elegans je vrsta papagaja koja naseljava obalske predele istočne i južne Australije. Za razliku od većine vrsta rozela koji žive u stepama, nastanjuje šumske predele, a intenzitet vlažnosti šuma u kojima žive, utiče na jačinu crvene boje kod ovih ptica. Postoje i dve podvrste i to Platycercus Nigresceus i Platycercus Melanoptera. Ova prva podvrsta, nastanjuje severne tropske regije i mladi ove podvrste napuštaju gnezdo potpuno crvenog perja, dok mladi Platycercus Elegans i druge podvrste imaju po napuštanju gnezda na sebi mnogo više zelenog perja, da bi tek u periodu sazrevanja dobili intenzivno crveno perje, a rubovi krila, letnih pera, repa i podbradka im postaju plave boje. Leđa su kao i kod crvene rozele krljušasto crveno-crne boje. Noge su sivo-crne, a kljun je beo sa crnim vrhom.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.