Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Carinici otkrili ilegalno posedovanje zaštićene vrste rozela papagaja

Carinici su 30. oktobra 2016. godine prilikom dubinske kontrole u mestu Bogutovac, na putu Raška-Kraljevo zaplenili zaštićenu vrstu rozela papagaja (Platycercus Elegans). Ovom prilikom u prekršaju je uhvaćen državljanin Crne Gore kod koga su u prtljažniku automobila pronađeni kavezi sa papagajima, fazanima, mačkama i štencima.

Carinici su utvrdili da među životinjama ima i zaštićenih vrsta na osnovu konsultacija sa ornitologom Zavoda za zaštitu prirode Srbije Milošem Radakovićem, koji je potvrdio da jedan od papagaja pripada zaštićenoj vrsti sa CITES liste (Konvencija o zabrani trgovine i prometa divljih vrsta) dodatka II, za koju je putnik trebalo da poseduje odgovarajuću dozvolu zemlje izvoza.

Nađeni rozela papagaj (Platycercus Elegans) je predat Inspekciji za zaštitu životne sredine u Kraljevu (po saopštenju Uprave carina Beograd).

Platycercus Elegans je vrsta papagaja koja naseljava obalske predele istočne i južne Australije. Za razliku od većine vrsta rozela koji žive u stepama, nastanjuje šumske predele, a intenzitet vlažnosti šuma u kojima žive, utiče na jačinu crvene boje kod ovih ptica. Postoje i dve podvrste i to Platycercus Nigresceus i Platycercus Melanoptera. Ova prva podvrsta, nastanjuje severne tropske regije i mladi ove podvrste napuštaju gnezdo potpuno crvenog perja, dok mladi Platycercus Elegans i druge podvrste imaju po napuštanju gnezda na sebi mnogo više zelenog perja, da bi tek u periodu sazrevanja dobili intenzivno crveno perje, a rubovi krila, letnih pera, repa i podbradka im postaju plave boje. Leđa su kao i kod crvene rozele krljušasto crveno-crne boje. Noge su sivo-crne, a kljun je beo sa crnim vrhom.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.