Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zimskim cenzusom beloglavog supa 2016. godine utvrđen kontinuirani trend porasta subpopulacije u Srbiji

U organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja („Rezervat Uvac“ d.o.o, Centar za prirodne resurse „Natura“ i Udruženje građana „Jadovnik - oaza netaknute prirode“), organizovano je četvrto zimsko brojanje beloglavog supa u periodu od 24.–27. novembra 2016. godine. Redovno godišnje zimsko brojanje beloglavog supa u Srbiji se realizuje u okviru međunarodnog zimskog cenzusa beloglavog supa na Balkanu koji se izvodi na svim lokacijama u približno isto vreme (krajem novembra ili početkom decembra).

Brojanje beloglavog supa u Srbiji 2016. godine odvijalo se na pet lokacija: Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ 24. i 26. novembra, Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Mileševke“ 26. novembra, zatim u Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“, Sokolskih planina od 25. do 27 novembra) i lokalitetu Oštrika 26. novembra. Ovogodišnje 12. međunarodno zimsko brojanje beloglavog supa obavljeno je i u Bugarskoj i kontinentalnom delu Grčke.

Brojanje beloglavih supova je uspešno obavljeno i dobijeni su značajni rezultati o stanju populacije beloglavog supa na područjima Srbije, Bugarske i delu kontinentalne Grčke. Na području Srbije je izbrojano ukupno 374 jedinki, u Bugarskoj je ukupno izbrojano 319 jedinki i u delu kontinentalne Grčke 29–36 jedinki. Ukupno na području Balkana (bez Krita, Makedonije i Kvarnerskih ostrva) izbrojano je 722-729 jedinki.

U Srbiji, u Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“ utvrđeno je prisustvo 49 jedinki, u Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Mileševke“ 36 jedinki i u Specijalnom rezervatu priropde „Uvac“ 289 jedinki beloglavog supa. Na Sokolskim planinama (Pećke stene i Postenjska reka) i Oštriku nije zabeleženo prisustvo beloglavog supa. Na osnovu ovih podataka procenjuje se da je utvrđena brojnost beloglavih supova veća u odnosu na prošlu, kao i ranije godine, što je u skladu sa rezultatima ovogodišnjeg monitoringa koji ukazuju na dalji blagi rast brojnosti naše subpopulacije. Među prisutnim pticama preovladavaju odrasle jedinke, a u znatno manjem broju nalaze se mlade jedinke (imaturusi) stare između 2 i 5 godina.

Prema monitoringu, kao i cenzusu, utvrđeno je da u Srbiji postoji oko 160 parova beloglavih supova. Znatno povećanje populacije beloglavih supova u Srbiji je konstatovano tokom poslednje decenije. Trend ove vrste je generalno stabilan ili je u blagom povećanju poslednjih godina usled povremenog pada i fluktuacije brojnosti ptica u nekim kolonijama (u klisuri Trešnjice i u klisuri Mileševke usled povremenih trovanja, ubijanja i drugih ugrožavajućih faktora). Takođe, brojnost beloglavog supa na Balkanu je u blagom povećanju u poređenju sa prošlom godinom (629 jedinki).

Uspeh ovogodišnjeg cenzusa je rezultat dobre organizacije i veoma povoljnih meteoroloških uslova tokom cenzusa. Ekipe su činili: Bratislav Grubač i Miloš Radaković (Zavod za zaštitu prirode Srbije), Marko Obućina, Milorad Kurćubić, Nenad Radišić, Novak Pejović i Stevo Radovanović (Rezervat „Uvac“ doo), Dragan Đekić, Boban i Goran Vučićević (CPR „Natura“) i Vjekoslav Joskimović (Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“).

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.