Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložba dokumentarnih fotografija „Jerma u prošlom veku“, predstavljena u gradu Vraca u Bugarskoj

Izložba fotografije „Jerma u prošlom veku“, otvorena je 02. decembra 2016. godine u Prirodnjačkom centru „Natura“ Parka prirode „Vračanski Balkan“, u gradu Vraca u Bugarskoj, nakon gostovanja u Beogradu, Nišu i Dimitrovgradu u Srbiji i gradovima Trnu i Bansko u Bugarskoj. Izložba je otvorena u organizaciji Udruženja građana „Jerma“ iz Dimitrovgrada, uz podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Parka prirode „Vračanski Balkan“ iz Bugarske.

Na izložbi je predstavljeno 70 dokumentarnih fotografija, prirodnih i kulturnih vrednosti, kao i života ljudi na prostoru toka reke Jerme kroz Srbiju i Bugarsku u prvoj polovini XX veka. Najstariji foto zapis na izložbi je snimak iz 1910. godine. Na fotografijama se mogu videti istorijski zapisi Vlaške i Odorovske klisure, Kanjona reke Jerme, rudnika kamenog uglja u selu Rakita, koji je odavno zatvoren i jednostranične železničke linije selo Rakita - selo Sukovo u Srbiji, zatim Trnovskog ždrela reke Jerme u Bugarskoj i mnoge druge.

Izložbu je predstavio Slobodan Cvetkov, predsednik Udruženja „Jerma“ i autor izložbe. O značaju izložbe i prekograničnoj saradnji u zaštiti prirode na otvaranju je govorio u ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije mr Danko Jović, šef Kancelarije Zavoda u Nišu, dok je istorijski značaj izložbe predstavio doc. dr Mihail Gruev, predsednik Državnog arhiva Bugarske. U programu otvaranja izložbe učestvovali su: Darko Đorđević, upravnik Specijalnog rezervata prirode „Jerma“, Igor Petrović, upravnik Parka prirode „Stara planina“, JP „Srbijašume“ ŠG Pirot, kao upravljači zaštićenih područja u Srbiji uz granicu sa Bugarskom i Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije Zavoda.

Izložbu je pred brojnim predstavnicima opštinskih institucija, organizacija i medija grada Vraca, za posete otvorio Nikolaj Nenčev, direktor Parka prirode „Vračanski Balkan“. Program otvaranja vodila je Olja Genova, ekspert za obrazovne programe i PR Parka prirode „Vračanski Balkan“.

Foto izložba autora Slobodana Cvetkova „Jerma u prošlom veku“, gostovaće u Vraci mesec dana.

Otvaranje izložbe ujedno je bila i prilika za dalje dogovore o zajedničkom delovanju u zaštiti prirode kroz prekogranične programe zaštite.

Kako je protekao program otvaranja izložbe možete videti preko linkova:

TV Rimex

TV Vratsa

Balkan net

http://vratzanews.com/bg/fotosi-ot-minaloto-na-unikalen-priroden-obekt-podrediha-v-izlozhba/

http://zovnews.com/bg/foto-izlozhba-dolinata-na-reka-erma-v-minaliya-vek-be-otkrita-v-prirodozashtiten-tsentar-natura-/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.