Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Uručena plaketa i nagrade autoru najlepše fotografije prirode na foto konkursu „Viki voli zemlju”

Povodom pobede na svetskom fotokonkursu najlepše fotografije prirode „Viki voli zemlju“, autoru Čedomiru Žarkoviću za fotografiju Spomenika prirode „Stopića pećina“ na pres konferenciji, održanoj 30. novembra 2016. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije, uručena plaketa i nagrade.

Organizator fotokonkursa u Srbiji - Vikimedija Srbija i saradnici u realizaciji na nacionalnom nivou - Zavod za zaštitu prirode Srbije i Turistička organizacija Srbije, ovim povodom upriličili su proslavu prvog i petnaestog mesta fotografije prirodnih dobara u Srbiji na ovom prestižnom takmičenju fotografije prirode, budući da je pored fotografije bigrenih kadica Stopića pećine, fotografija Kanjona Rače, autora Vladimira Mijailovića zauzela visoko 15. mesto.

Za uspeh na svetskom fotokonkursu „Viki voli zemlju“, Čedomiru Živkoviću i Vladimiru Mijailoviću plakete je uručio Filip Maljković, direktor Vikimedija Srbije. Direktor Vikimedija Srbije je ovom prilikom istakao da se takmičenje održava po treći put u Srbiji, a četvrti put u svetu i da je u Srbiji učestvovalo 126 takmičara sa više od 2 000 fotografija, dok je širom sveta bilo 115 000 fotografija. Čestitavši autorima fotografija, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Radisavljević, rekla je da „čestitke autorima nisu slučajne jer su doneli prestižno mesto Srbiji.“ „Sam turizam traži kvalitetne i dobre fotografije i mali je broj turističkih fotografija koje su izuzetne i zato stalno tragamo za novim, kvalitetnim, drugačijim pogledima koje nude“, rekla je Radisavljević. Uručivši nagradu Zavoda za zaštitu prirode Srbije pobedniku svetskog konkursa u vidu boravka u obrazovno-istraživačkom punktu Zavoda „Tara centru“ u Nacionalnom parku „Tara“ i monografije „Zaštićena područja Srbije“, Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije zahvalila se nagrađenim fotografima na doprinosu u promovisanju prirodne baštine i blaga naše zemlje na svetskom nivou, kao i predstavljanju na najvećoj elektronskoj svetskoj enicklopediji Vikimediji, koja dopire do najšire javnosti svih generacija na različitim geografskim meridijanima.

Glavnu nagradu pobedniku - put u Montreal na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana u periodu od 09. do 13. avgusta 2017. godine, uručio je Filip Maljković, direktor Vikimedije Srbije.

Ovom prilikom, autor najlepše fotografije prirode Čedomir Živković, izjavio je da mu nagrada mnogo znači za buduće foto zapise prirode i da je posebno ponosan što je pobedničkom fotografijom predstavio svoju zemlju.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.