Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Seminar o uspostavljanju sistema za primenu ocene prihvatljivosti u Republici Srbiji

U organizaciji EU TAIEX programa (Technical Assistance Information Exchange Instrument of the European Commission) i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, у Београду је у периоду 24-25.11.2016. године održan seminar ,,Успостављање система за примену Оцене прихватљивости у Републици Србији” (Workshop on Establishment of an Appropriate Habitat Assessment System).

Seminar je organizovan u cilju poboljšanja kapaciteta relevantnih učesnika na nacionalnom i regionalnom nivou koji su odgovorni za implementaciju Direktive o staništima i Direktive o pticama i sprovođenje nacionalnog sistema za Ocenu prihvatljivosti kao najvažnijeg alata zaštite prirode za buduću mrežu Natura 2000. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, potpuna procedura za Ocenu prihvatljivosti biće regulisana u skladu sa Uredbom o oceni prihvatljivosti čiji je nacrt donet, a koji je planirano da bude i usvojen od strane Vlade u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Uz osnovne informacije o zakonodavnom okviru за успостављање Оцене прихватљивости u Republici Srbiji, Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i Proceni uticaja na životnu sredinu i primerima iz prakse na nacionalnom nivou, na seminaru su svoja iskustva u odnosu na sprovođenje Ocene prihvatljivosti, veze sa Strateškom procenom i Procenom uticaja na životnu sredinu i studijama slučaja, prezentovali i predstavnici članica EU, upravnih organa Hrvatske i Španije i Агенције за заштиту животне средине Аустрије.

Na kraju radionice, koja je protekla uz diskusiju, prezentovani su zaključci i dati predlozi za dalje aktivnosti u vezi izrade Uredbe o oceni prihvatljivosti, definisanja celokupnog postupka njenog sprovođenja i povezivanja sa drugim zakonima, sektorskim politikama i uključivanja ostalih zainteresovanih strana.

У раду Семинара учествовали су predstavnici državnih organa i organizacija: Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode, Grada Beograd, Fakulteta za bezbednost i upravljači zaštićenih područja. Zavod za zaštitu prirode Srbije, ovim povodom predstavljali su stručni saradnici dr Nenad Sekulić i mr Verica Stojanović.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.