Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Udruženje „Zoo planet“ iz Niša i Zavod za zaštitu prirode Srbije zbrinuli 50 zmija iz fabričkih šahtova i cevi u Žitorađi

Aktivisti Udruženja „Zoo planet“ iz Niša izvukli su pedeset stepskih smukova iz šahtova i cevi u nekadašnjoj fabrici EI u Žitorađi, koji su zbrinuti u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Na osnovu dobijene prijave radnika firme Soylemez Rubber & Plastic DOO iz Žitorađe, da se u šahtama kroz koje prolaze strujni kablovi visokog napona, a koji su u fazi rekonstrukcije zbog renoviranja fabrike, nalazi više primeraka zmija u fazi hibernacije, predstavnici „Zoo planet“, kontaktirali su Zavod za zaštitu prirode Srbije. Uz konsultaciju sa herpetologom Zavoda mr Dankom Jovićem o sprovođenju bezbedne akcije za radnike i zmije, Tamara Ristić i Dušan Stanojević izašli su na teren 16. januara i realizovali dislokaciju zmija, kao sertifikovani članovi za sakupljanje zmija i njihovo vraćanje na prirodna staništa Udruženja „Zoo planet“.

Ovom prilikom, Tamara Ristić i Dušan Stanojević su u krugu fabrike izvršili pregled tri šahte u kojima su primećene zmije – stepski smuk (Dolichophis caspius). Iz prve šahte, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza fabrike izvučeno je devet jedinki stepskog smuka. Iz velike centralne šahte sa betonskim otvorima kroz koju prolaze strujni kablovi, pronađeno je i zbrinuto 28 smukova, dok je iz treće šahte koja se nalazi na kraju dvorišta fabrike izvučeno 10 smukova.

Prilikom akcije zbrinjavanja izvršeno je brojanje zmija, nakon koga su smeštene u transportne vreće i prenete u prostorije Radne jedince Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, gde je još jednom urađena njihova kontrola i pregled. Na osnovu konstatovanog stanja i instrukcija herpetologa Zavoda, zmije su smeštene u hibenakulum u prostorijama Udruženja „ZOO planet“ u selu Kamenica.

U daljim aktivnostima zbrinjavanja ovih zmija, Zavod i Udruženje „ZOO planet“, 21. januara realizovaće merenje, obeležavanje i uzimanje briseva svih jedinki.

Zmije će ostati u hibernakulumu do proleća, kada će biti vraćene u svoje prirodno stanište, na teritoriji opštine Žitorađa, van naseljenog mesta.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.