Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Udruženje „Zoo planet“ iz Niša i Zavod za zaštitu prirode Srbije zbrinuli 50 zmija iz fabričkih šahtova i cevi u Žitorađi

Aktivisti Udruženja „Zoo planet“ iz Niša izvukli su pedeset stepskih smukova iz šahtova i cevi u nekadašnjoj fabrici EI u Žitorađi, koji su zbrinuti u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Na osnovu dobijene prijave radnika firme Soylemez Rubber & Plastic DOO iz Žitorađe, da se u šahtama kroz koje prolaze strujni kablovi visokog napona, a koji su u fazi rekonstrukcije zbog renoviranja fabrike, nalazi više primeraka zmija u fazi hibernacije, predstavnici „Zoo planet“, kontaktirali su Zavod za zaštitu prirode Srbije. Uz konsultaciju sa herpetologom Zavoda mr Dankom Jovićem o sprovođenju bezbedne akcije za radnike i zmije, Tamara Ristić i Dušan Stanojević izašli su na teren 16. januara i realizovali dislokaciju zmija, kao sertifikovani članovi za sakupljanje zmija i njihovo vraćanje na prirodna staništa Udruženja „Zoo planet“.

Ovom prilikom, Tamara Ristić i Dušan Stanojević su u krugu fabrike izvršili pregled tri šahte u kojima su primećene zmije – stepski smuk (Dolichophis caspius). Iz prve šahte, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza fabrike izvučeno je devet jedinki stepskog smuka. Iz velike centralne šahte sa betonskim otvorima kroz koju prolaze strujni kablovi, pronađeno je i zbrinuto 28 smukova, dok je iz treće šahte koja se nalazi na kraju dvorišta fabrike izvučeno 10 smukova.

Prilikom akcije zbrinjavanja izvršeno je brojanje zmija, nakon koga su smeštene u transportne vreće i prenete u prostorije Radne jedince Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, gde je još jednom urađena njihova kontrola i pregled. Na osnovu konstatovanog stanja i instrukcija herpetologa Zavoda, zmije su smeštene u hibenakulum u prostorijama Udruženja „ZOO planet“ u selu Kamenica.

U daljim aktivnostima zbrinjavanja ovih zmija, Zavod i Udruženje „ZOO planet“, 21. januara realizovaće merenje, obeležavanje i uzimanje briseva svih jedinki.

Zmije će ostati u hibernakulumu do proleća, kada će biti vraćene u svoje prirodno stanište, na teritoriji opštine Žitorađa, van naseljenog mesta.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.