Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zaštićena područja i EuroVelo biciklističke rute

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije predstaviće potencijale i značaj zaštićenih područja za razvoj održivog i rekreativnog turizma na primeru biciklizma, u okviru prezentacije projekta EuroVelo Park - Carska bara, 02. februara 2017. godine u Zrenjaninu.

EuroVelo Evropska mreža biciklističkih ruta, pokrenuta je od strane Evropske biciklističke federacije (ECF), da razvije mrežu kvalitetnih biciklističkih ruta koje povezuju sve zemlje u Evropi.

Poslednjih godina mnoge lokalne samouprave preduzimaju niz aktivnosti u razvoju biciklizma i znanja u ovoj oblasti se proširuju kako bi se uspotavio sitem biciklističkih staza koji je u funkciji održivog razvoja i turizma lokalnih zajednica. U tom cilju, pokrenut je Projekat EuroVelo parkovi u Srbiji koji predstavlja održivo tržište kroz javno-privatno partnerstvo razvojem biciklističkih ruta koje prolaze kroz Srbiju, kojim će se definisati najvažniji opšti parametri i standardi EuroVelo parkova i time održavanja biciklističkih ruta, sadržaja i usluga na ovim trasama u saradnji svih partnera u Projektu.

Kroz Srbiju trenutno prolazi ruta EuroVelo 6 koja prati tok Dunava. Na ovoj ruti nalazi se 17 zaštićenih područja.

Program prezentacije Projekta EuroVelo Park Carska bara možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.