Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prezentacija najnovijih globalnih smernica i metodologija rada u zaštiti prirode

U prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Beogradu, u okviru skupa održanog 31. januara 2017. godine, predstavnici IUCN-a (Svetska unija za zaštitu prirode, Kancelarija u Beogradu), porezentovali su stručnoj javnosti u Srbiji dokumenta u zaštiti prirode koja su promovisana na IUCN Svetskom kongresu zaštite prirode, održanom prošle godine na Havajima.

Rad skupa kroz uvodna izlaganja otvorili su dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Boris Erg, direktor Kancelarije u Beogradu Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN).

U cilju predstavljanja strateških dokumenata promovisanih na IUCN Svetskom kongresu zaštite prirode održanom 2016. godine, održane su prezentacije:

IUCN Kongres 2016: Planeta na raskršću, Boris Erg, direktor Kancelarije IUCN u Beogradu,

Zelena lista zaštićenih područja novi globalni standard za zaštićena područja, Oliver Avramoski (IUCN),

Smernice za profesionalizaciju zaštićenih područja, Tomaš Pezold (IUCN),

Crvena lista ekosistema – novi globalni standard za procenu rizika po ekosisteme, Sanja Pokrajac (IUCN),

Ka prirodnim rešenjima u upravljanju prirodnim resursima – ekološki pristup ublažavanju posledica klimatskih promena, revitalizacija šumskih predela, Sanja Pokrajac (IUCN),

Predstavljanje obrazovne akcije i filma „Priroda za sve“, Aleksandra Nikodinović, (IUCN).

Nakon prezentacija, učesnici su u okviru diskusije razgovarali o mogućnostima implementacije najnovijih smernica i metodologija rada u praksi zaštite kod nas i dalje saradnje sa IUCN-om.

Kao osnovne smernice u daljoj saradnji sa IUCN-om učesnici su iskazali potrebu da priručnici za primenu novih metodologija i smernica u zaštiti prirode budu dostupni i na srpskom jeziku kako bi bili primenjivi u radu što većeg broja učesnika u zaštiti prirode i organizovanje obuka za njihovu primenu. Tokom diskusije istaknuta je i potreba umrežavanja stručnjaka za zaštitu prirode koji rade u stručnim i naučnim institucijama na nacionalnom i regionalnom nivou.

U radu skupa učestvovali su brojni stručnjaci u zaštiti prirode iz republičkog i pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Prirodnjačkog muzeja, Biološkog instituta „Siniša Stanković“, JP „Srbijašume“, JP „Gradsko Zelenilo Beograd “i nevladinog sektora.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.