Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Pronađene otrovane životinje kod sela Osipaonica u blizini Smedereva

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u vezi ilegalnog trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih ptica od strane NN počinioca, obavljen je stručno-inspekcijski nadzor kod sela Osipaonice kod Smedereva.

Izlaskom na teren 20. februara 2017. godine, inspektor zaštite životne sredine i ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, utvrdili su prisustvo dvanaest mrtvih/otrovanih mišara (Buteo buteo) i jednu čavku (Corvus monedula), kao i četiri jedinke uginulih/otrovanih šakala (Canis aureus) i dva psa (Canis familiaris f. d.). Uginule životinje je pronašao vlasnik parcele koji ih je prikupio na jedno mesto i pokrio granjem radi sprečavanja daljeg raznošenja tela otrovanih životinja i daljeg lančanog trovanja, i tome obavestio predstavnike Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Nakon obilska terena, predstavnici Društva prosledili su prijavu o trovanju Inspekciji za zaštitu životne sredine Ministarstva za poljoprivedu i zaštitu životne sredine. Tokom inspekcijskog nadzora, vlasnik je ukazao i na ostatke dve mrtve ovce u blizini mesta nađenih otrovanih životinja za koje se sumnja da su zatrovane otrovom karbofuranom.

U cilju uzimanja tkiva za toksikološku analizu koja će se obaviti na VMA u Beogradu, sve pronađene mrtve ptice su prikupljene u plastične vreće i odvezene od strane ekološkog inspektora na Veterinarski fakultet u Beogradu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.