Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izmeštanje gnezda bele rode u naselju Nikola Tesla u Niškoj Banji

U saradnji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i JP „Elektroprivreda Srbije“ rešava se problem gnezda koje bele rode prave na električnim stubovima, odnosno na eletroenergetskoj mreži. Ovaj problem prisutan je godinama, a rešava se kroz projekt koji srovodi JP „Elektoprivreda Srbije“ uz stručne konsultacije i nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije. U okviru projekta biće izgrađeno nekoliko metalnih platformi na koje će biti postavljena izmeštena rodina gnezda i time biti sprečeno stradanja belih roda od posledica strujnog udara , kao i kvarovi na mreži zbog njihovih gnezda.

Aktivnosti izmeštanja gnezda izvode su u cilju zaštite belih roda jer usled naleganja njenog gnezda na električne provodnike postoji mogućnost stvaranja kratkog spoja koja rezultiraju stradanjem ptica i dovode do oštećenja električne mreže.

Prva akcija izmeštanje gnezda, ove godine, je izvedena 02. marta u Niškoj Banji (naselje Nikola Tesla) u tri faze. U prvoj fazi, celo gnezdo je uz pomoć specijalnih kaiševa, drvenih stubova i krana (dizalice), pažljivio skinuto sa betonskog električnog stuba, dok je u drugoj fazi, na betonski stub postavljena i pričvršćena metalna platforma za gnezdo, kako bi u trećoj fazi kompletno gnezdo bilo ponovo vraćeno na platformu. Gnezdo je ovim putem u potpunosti vraćeno u prvobitno stanje, bez oštećenja. Akcija je sprovedena u odsustvu ptica budući da se par belih roda još nije vratio na svoju gnezdeću teritoriju iz Afrike.

Slične akcije u cilju postavljanja metalnih platformi za gnezda belih roda biće realizovane i u Doljevcu, Međurovu i Panteleju.

Bela roda (Ciconia ciconia) je strogo zaštićena vrsta prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva („Službeni glasnik RS“, br. 5/2010, 47/2011, 32/2016 i 98/2016).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.