Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Na Sajmu turizma predstavljena zaštićena područja Srbije i obeleženo 45 godina SP „Resavska pećina“

Na 39. Beogradskom sajmu turizma, održanom u periodu od 23. do 26. februara 2017. godine, pod sloganom „Uživajte na vreme“, predstavilo se 1 100 izlagača iz 56 zemalja. Otvaranju Sajma turizma u Beogradu, koji predstavlja najveću turističku manifestaciju u zemlji i regionu Jugoistočne Evrope, prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Potencijale za razvoj turizma, Srbija je predstavila kroz prirodne lepote, mogućnosti za odmor, sport, rekreaciju i avanturu u prirodi. Celinu turističke ponude Srbije predstavila je Turistička organizacija Srbije (TOS) kroz teme: Dunav, kulturna ponuda, kratki odmori u gradovima, aktivni odmor u prirodi u kombinaciji sa seoskim turizmom, kamping i karavning, manifestacije i gastronomija.

Turističke programe i mogućnosti za boravak u zaštićenim područjima promovisali su njihovi upravljači učešćem na štandovima u okviru kojih su se predstavljale turističke organizacije opština na čijoj se teritoriji nalaze, kao i na samostalnim štandovima. Posetioci sajma imali su priliku da dobiju informacije o aktuelnoj turističkoj ponudi, mogućnostima smeštaja i sadržaju boravka u zaštićenim područjima od nacionalnih parkova (Tara, Đerdap, Kopaonik, Fruška gora), specijalnih rezervata prirode (Uvac, Peštersko polje, Zasavica, Kraljevac) do spomenika prirode kao što je Resavka pećina.

Posebnu pažnju posetilaca Sajma turizma privukao je štand JP „Resavska pećina“, koji su nastupom na Sajmu otvorili obeležavanje 45 godina Spomenika prirode „Resavska pećina“. Tim povodom, organizovana je 25. februara u Konferencijskoj sali u Hali br. 4 promocija u okvriu koje je data retrospektiva istraživanja pećine, koju danas obiđe 50 000 posetilaca godišnje.

Obeležavanje 45 godina Spomenika prirode „Resavska pećina“ kroz pozdravnu reč otovrila je Milica Petrović, direktorka JP „Resavksa pećina“ O otkrivanju i prvim istraživanjima najposećenije i najgrandioznije pećine u našoj zemlji, kao predstavnik grupe prvih speleologa istraživača, govorio je Stadoje Kušički – Šilja na slikovit način predstavljajući entuzijam, stručnost i uslove rada kroz faze otkrivanja njenih lepota i uređenja za posete. U cilju dočaravanja ovog speleološkog poduhvata o pojedinim izazovima, situacijama i interesantnim događajima, govorili su i članovi prvog speleološkog istraživačkog tima Resavske pećine:, Slobodan Gošmanac, Zoran Đurđević-Zagi, Bata Patrnogić i Branislav Božović – Denis. Učesnike promocije pozdravio je i Goran Milojković, pomoćnik predsednika opštine Despotovac, ukazvši na značaj izdavanja publikacije u kojoj bi bile zabeležena i dokumentovana prva istraživanja pećine.

Na sajamskom štandu JP „Resavska pećina“, pored pećine, predstavljena su i druga prirodna i kulturna dobra opštine Despotovac kao što su Spomenik prirode „Lisine“, manastir Manasija i održavanje manifestacija sa posebnim akcentom na predstavljnju Svetskog skupa viteških igara „Just out”.

Ovogodišnjim učešćem zaštićenih područja na Sajmu turizma postignut je značajan napredak u njihovoj promociji kao primamljivih turističkih destinacija sa bogatim i raznovrsnim sadržajem za odmor, zabavu, sport, rekreaciju i avanturu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.