Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Puštanje opravljenog beloglavog supa Gyps fulvus u SRP „Klisura reke Trešnjice“

Dana 24. marta 2017. godine u 13: 00 časova, u zaseoku Grčići sela Gornja Trešnjica kod Ljubovije, biće obavljeno puštanje beloglavog supa, posle dužeg oporavka u SRP „Klisura reke Trešnjice“, u organizaciju upravljača Centra za prirodne resurse „Natura“i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Krajnje izgladneli i fizički iscrpljeni mladunac beloglavog supa nađen je 23. oktobra 2016. godine na području SRP „Klisura reke Trešnjice“. Mladu pticu koja je bila sasvim iznemogla i nesposobna za samostalan let pronašao je meštanin Loznice, o čemi je obavestio čuvare SRP „Klisura reke Trešnjice“.

Pronađena ptica težila je samo 4 kg što je ukazalo da je duže vremena gladovala, imajući u vidu da se prosečna težina tela ove vrste kreće oko 8–8,5 kg. Ovakve pojave (poznate pod nazivom stavracija) su česte pojave kod mladunaca beloglavog supa koji nisu dovoljno sposobni da se snađu u prvim nedeljama i mesecima posle poletanja i odvajanja od roditelja i koje se često završavaju tragično jer nemaju dovoljno iskustva u potrazi za hranom i usled nedostatka hrane i dehidratacije stradaju.

Po prijavi o pronađenoj ptici upravljači i staraoci SRP „Klisura reke Trešnjice“ iz CPR „Natura“ odmah su preduzeli urgente mere spašavanja ove mlade jedinke beloglavog supa. Oni su preuzeli iznemoglu pticu koju su smestili u volijeru za privremeni smeštaj ptica i o nalazu odmah su obavestili Zavod za zaštitu prirode Srbije radi pružanja stručne pomoći i spašavanja ove jedinke. Na osnovu mišljenja nadležne veterinarske službe, konstatovano je da je za njen oporavak u normalno fizičko stanje neophodan duži vremenski period. Ptica je zadržana u volijeri koja se nalazi u neposrednoj blizini SRP „Klisura reke Trešnjice“ i ima funkciju privremenog prihvatilišta.

Oporavak ptice se sastojao u obezbeđivanju redovne dnevne količine hrane i vode, kao i drugih neophodnih uslova koje su obavljali nadležni čuvari SRP. Takođe, obavljan je i redovan nadzor, a o svim promenama obaveštavani su stručnjaci Zavoda i nadležni veterinar.

Pošto je posle redovne kontrole (merenja i praćenja ponašanja ptice), konstatovano da je ptica povratila normalnu masu i fizičku kondiciju, odlučeno je da se pusti odmah posle poboljšanja vremenskih prilika (početkom proleća), kako bi se izbegao rizik stradanja usled nesnalaženja mlade nedovoljno iskusne ptice u lošim meteorološkim uslovima.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.