Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcije sadnje drveća i promocija knjige „Zaštićeni hrastovi Srbije“ povodom Svetskog dana šuma

Povodom obeležavanje Svetskog dana šuma 21. marta organizovnano je više akcije pošumljavanja. Zavod za zaštitu prirode Srbije učestovovao je u akciji pošumljavanja na Avali i takmičenju 10 beogradskih škola u šumskom višeboju, u organizaciji JP „Srbijašume“ i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i gradski menadžer Goran Vesić. Ovom prilikom obrativši se učesnicima, g-din Nikodijević je istakao da je „Beograd jedan od retkih gradova jugoistočne Evrope koji je doneo strategiju o pošumljavanju, što je donelo 650 pošumljenih hektara i preko 100 000 sadnica na teritoriji grada Beograda“, dok je gradski menadžer g-din Vesić ukazao na značaj da „ekologija i zaštita životne sredine dopiru do naše dece već u predškolskom uzrastu“ i na učešću u akciji zahvalio Gradskom sekretarijatu i Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

U akciji na Avali, učenicima koji su pobedili u šumskom višeboju, nagrade koje je obezbedio Zavod dodelili su i učestvovali u akciji sadnje, stručni saradnici: Bojan Jelisavljević, Mila Ristić i Biljana Krsteski.

Događaj u cilju obeležavanja Svetskog dana šuma, prvi put ove godine realizovan je i u Nišu, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Gradske uprave Niša i JKP „Medijana“, što je bila prilika da se ukaže na stanje i značaj zaštite šuma kod nas i predstavi monografija „Zaštićeni hrastovi Srbije“.

Obeležavanje Svetskog dana šuma održano je u Gradskoj kući Niša u prisustvu brojnih zvaničnika. Program je otvorio i uputio poruku o značaju zaštite šuma, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, istakavši podatak da je „nekada teritoriju naše zemlje pokrivalo 80% šuma, a da je danas to tek blizu 30% zemlje, što je podatak koji upozorava koliko smo vrednosti od značaja za kvalitet i zdravlje života ljudi izgubili“. U okviru pozdravne reči, učesnicima se obratio i rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu mr Danko Jović, poručivši da „Niš ima sreću da se nalazi u jednom od centara biodiverziteta, ali da je ovo prirodno bogatstvo neophodno sačuvati kao najveći resurs grada“.

Nakon pozdravnih reči održana je promocija monografije „Zaštićeni hrastovi Srbije“, kada je prvi autor i urednik dr Dragana Ostojić istakla „hrast je naša druga znamenita šumska vrsta drveća, budući da je zemlja Srbije zemlja bukve i hrasta“ i da „region centralne Srbije obiluje sa hrstovim šumama, koje predstavljaju njenu osnovnu zonalnu vrednost“.

U okviru programa obeležavanja održan je umetnički program u izvođenju članica gudačkog tria „Kreativo“, simfonijskog orkestra grada Niša, i učenice Tare Milovankić iz OŠ „Dositej Obradović“, koja je recitovala himnu zaštitatra šuma „Molitva šume“.

Nakon promocije knjige, u neposrednom parkovskom prostoru ispred Gradske kuće, gradonačelnik Niša Darko Bulatović posadio je stablo hrasta uz poruku o značaju očuvanja naših autentičnih drvenastih vrsta, kao i svakog pojedinačnog stabla za obezbeđivanje zdravih uslova života.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.