Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti voda u Spomeniku prirode „Lisine“

U cilju širenja svesti javnosti o potrebi očuvanja voda i vodnog prirodnog nasleđa, Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Resavska pećina“, organizovali su obrazovnu akciju na području Spomenika prirode „Lisina“, 22. marta 2017. godine, za decu iz škole u okruženju prirodnog dobra.

Program obeležavanja Svetskog dana voda otvorila je Milica Petrović, direktor JP „Resavska pećina“, ukazavši deci na značaj odgovornog ponašanja prema prirodi za očuvanje voda i vodnih resursa i pojava. Ovom prilikom, učenici su uz vodiče iz Zavoda i JP „Lisine“ učili o značaju vodopada kao nacionalne hidrološke baštine i otkrivali koje biljne i životinjske vrste žive u okruženju, upravo zbog određenih osobenosti vodopada i voda Spomenika prirode „Lisine“. O ribama, vodozemcima i gmizavcima deci su govorili herpetolozi mr Danko Jović i Milivoje Krvavac. Svet biljaka sa akcentom na prolećnicama, deci je predstavila botaničar Dragana Nedeljković, uz čija uputstva su deca nabrala po neki cvet kako bi napravili svoj prolećni venac za Dan voda.

Nakon obilaska zaštićenog područja deca su u slikarskoj radionici crtala kako vide i doživljavaju prirodno dobro u čijem okruženju žive i ujedno osmišljavali poruke o zaštiti voda. Svoje poruke učenici su simbolično izgovorili prilikom puštanja dva venca od biljaka prolećnica iz okruženja niz vodopad Veliki buk.

Spomenik prirode „Lisine“ obuhvata izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk u podnožju planine Beljanice i zaštićen je Odlukom Vlade Republike Srbije iz 1955. godine, kao osobena znamenitost Fonda geonasleđa Srbije. Veliko vrelo pripada malobrojnoj grupi snažnih nekaptiranih kraških izvora i ističe se kao izuzetan primer gravitacionih vrela, dok vodopad predstavlja jedinstvenu pojavu među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.