Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O pticama u nauci i praksi na Festivalu nauke u Nišu

Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio se na ovogodišnjem Festivalu nauke „Nauk nije bauk“, koji se održava u Nišu već devet godina, u organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković“ sa ciljem da zainteresuju najmlađe za nauku i podrže njihove kreativne ideje.

Na štandu Zavoda posetioci su imali priliku da upoznaju retke i ugrožene vrste ptica u Srbiji, da saznaju nešto više o njihovom ponašanju. Ornitolozi Zavoda su ukazali na činjenicu da brojnost, prisustvo, gnežđenje, korišćenje geografskih koridora kao selidbenih pravaca ptica ukazuje na kvalitet životne sredine na Planeti, ali i to da ptice znače puno, kako za prirodu, tako i za čoveka. Ptice predstavljaju izvor hrane, prirodni su regulator brojnosti drugih štetnih životinjskih vrsta, sprečavaju širenje zaraznih bolesti i imaju estetski i ekonomski značaj. Najveću pažnju posetilaca izazvali su dermoplastični preparati orla krstaša, sivog i stepskog sokola, modrovrane, patke krdže i dr.

Štand Zavoda za zaštitu prirode Srbije bio je jedan od najposećenijih i ove godine, koji je tokom dva dana trajanja festivala obišlo preko 10 000 posetilaca. Na štandu Zavoda sa posetiocima Festivala razgovarali su stručni saradnici Miloš Radaković, Bratislav Grubač, Danko Jović i Dragana Nedeljković, kao i volonter Ivan Medenica.

Posetioci Festivala „Nauk nije bauk“ u periodu održavanja festivala od 31. marta do 01. aprila 2017. godine u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Nišu, imalu su priliku da se u okviru prezentacija, postavki, radionica eksperimenata i predavanja upoznaju sa naučnim dostignućima u različitim oblastima prirodnih i društvenih nauka.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.