Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Promocija monografije „Spomenik prirode Cerjanska pećina“ u Nišu

Promocija monografije „Spomenik prirode Cerjanska pećina: okolina, priroda, zaštita“, održana je 13. aprila 2017. godine u Oficirskom domu u Nišu, u organizaciji izdavača Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača ovim prirodnim dobrom Direkcijom za izgradnju grada Niša, uz podršku niške opštine Pantelej.

Na početku predstavljanja monografije prisutnima se obratio Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej, na čijoj teritoriji se nalazi Cerjanska pećina. Gdin Vasiljević ovim povodom rekao je da je Cerjanska pećina „dragulj opštine, grada Niša i čitave Srbije“, i da „Opština čini sve što može i u okviru raspoloživih sredstava da održava i čisti prostor pećine“. O nastojanjima grada za uređenje, i dalje unapređenje zaštite i broja poseta, u ime Direkcije za izgradnju grada Niša koja je upravljač ovim prirodnim dobrom, govorio je Ivan Jocić.

Sadržaj i vrednost knjige o Cerjanskoj pećini, koja je trenutno druga pećina po dužini u Srbiji sa preko 7 km istraženih podzemnih kanala, predstavili su urednici i recenzent knjige. O naučnom značaju i najnovijim rezutatima višegodišnjih speleoloških istraživanja pećine govorila je recenzent dr Jelena Ćalić iz Geografskog insitutua „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti. Urednik monografije dr Dragan Nešić ovom prilikom ukazao je da je knjiga o Cerjanskoj pećini, kao pećini čija istraživanja traju više od pedest godina, jedinstvena jer predstavlja sistem Cerjanske pećine multidisciplinarno, njene speleoške vrednosti, biološke karateristike, ali i kulturolške vrednosti kroz prikaz rađenih arheoloških istraživanja i istoriju ovog kraja. Urednik tekstova koji predstavljaju odlike živog sveta pećine i okoline mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu istakao je da se u monografiji predstavljena otkrića tokom ovih istraživanja, kao što je nova vrsta insekta tvrdokrilca i prisustvo davždenjaka, budući da u pećinu utiče reka koja unosi larve davždenjaka. Kao jedan od 14 autora knjige prisutnima se obratio i Slaviša Petrović iz Direkcije za izgradnju grada Niša, predstavljajući niz aktivnosti i istraživanja koja su više od deset godina realizovana i predhodila objavljivanju knjige o pećini.

Monografija o Spomeniku prirode Cerjanska pećina, knjiga je o pećini koja se odlikuje složenom raznovrsnošću karstnog podzemlja koji se ogleda u bogatstvu pećinskog nakita, razvoja podzemnih kanala u više nivoa i značajnim biodiverzitetom pećinske faune. Posebnu vrednost pećine čine retki pećinski ukrasi koji se nazivaju heliktiti. Heliktiti su posebna vrsta pećinskog nakita koja se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža u svim pravcima usled uticaja specifičnih procesa kristalizacije. Mografija je pisana dvojezično (na srpskom i engleskom jeziku) i bogato ilustovana fotografskim zapisima i karotgrafskim prikazima. Knjiga je objavljena uz finasijsku podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.