Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zavod obeležio 69 godina rada - predstavljen predlog prostora „Kučaj-Beljanica“ za novi nacionalni park u Srbiji

Povodom obeležavanja Dana Zavoda, 28. aprila 2017. godine u prostorijama sedišta u Beogradu predstavljene su aktivnosti na izradi predloga za zaštitu novog nacionalnog parka u Srbiji - prostora „Kučaj-Beljanica“ i strateške aktivosti u zaštiti prirode u narednom periodu.

Program obeležavanja 69 godina rada Zavoda otvorila je dr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i ovom prilikom čestitavši Zavodu na 69 godina uspešnog rada u zaštiti prirode, kao nacionalne smernice u daljem radu najavila aktivnosti u cilju povećanja površine u statusu zaštićenog područja koje trenutno iznose 6,53% i ustanovljavanja nacionalne ekološke mreže i pripreme za NATURA 2000, mrežu evropskih zaštićenih područja kao deo nacionalnih nastojanja vezanih za Pregovarčko poglavlje 27 za pristupanje Evropskoj uniji.

Rezultate u proteklom jednogodišnjem radu Zavoda i planirane aktivnosti u narednom periodu, kako bi se ostvarili strateški nacionalni ciljevi u zaštiti prirode, predstavio je mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovim povodom Direktor Zavoda kao glavne aktivnosti u radu na povećanju površine pod zaštitom istakao je da je završeno šest studija za nova zaštićena područja kao što su parkovi prirode „Radan“ i „Mojstirsko-draške planine“ i predeli izuzetnih odlika „Maljen“ i „Stolovi“ i završeno devet studija za područja koja su već imala status zaštićenih područja, od kojih su veća predeli izuzetnih odlika „Ozrenske livade“ i „Vlasina“. „Aktivnosti na povećanju površine u statusu zaštićenih područja tokom ove godine realizovaće se kroz reviziju i izradu studija zaštite za 13 područja, kao i istraživanja za osam područja među kojima su planine Cer, Medvednik, Mučanj i prostor Gornjačke klisure“, rekao je g-din Dragišić.

Predstavljajući aktivnosti u zaštiti prirode direktor Zavoda naglasio je da „imamo izuzetnu čast da, nakon više od 30 godine, na Dan Zavoda, predstavimo inicijativu za zaštitu novog nacionalnog parka u Srbiji „Kučaj-Beljanica“, koji se odlikuje značajnim očuvanim i netaknutim prostorima prirode i šumskih ekosistema i koji je neprocenjiv rezervoar vodnog bogatstva Srbije“.

Prezentaciju predloga za proglašenje prostora „Kučaj-Beljanica“ za nacionalni park održala je Dragana Petraš stručni saradnik Zavoda i koordinator izrade Studije zaštite ovog područja. U okviru prezentacije o prirodnim vrednostima i odlikama „Kučaj-Beljanica“ , D. Petraš istakla je da je „prostor Kučaj Beljanica odavno prepoznat kao prirodno nasleđe Srbije i prvi manji pojedinačni lokaliteti na ovom području istraživani su i zaštitćeni 1949. godine, tako da trenutno na ovom prostoru ima više zaštićenih pojedinačnih lokaliteta kao što su šumski rezervat Vinatovača, Lazarev kanjon, vodopad Prskalo i mnogi drugi. Bogatstvo biodiverziteta ogleda se u podatku da oko 20 odsto vrsta iz biljnog i životinjskog sveta naše zemlje ima ovde svoje predstavnike, od kojih se posebno ističe prisustvo 23 vrste gmizavaca i 70 vrsta sisara.“

U okviru programa obeležavanja 69 godina rada dodeljene su zahvalince saradnicima Zavoda koji su u radu u zaštiti prirode proslavljali lični jubilej, odnosno 10 ili 20 godina rada u Zavodu. Zahvalnica je dodeljena i Snežani Ignjatović koja je za stalnu izložbenu postavku „Zaštita prirode“ u prostorijama Zavoda poklonila preparirane eksponate koje je priredio njen otac Aleksandrar Ignjatović, zastavnik prve klase u vojsci Republike Srbije.

Program obeležavanja 69 godina rada Zavoda obeležili su i zvuci Kučajskog kraja uz izvođenje izvornih narodih pesama „Mara Resavkinja“ koju je otpevala Irena Simonović (KUD „Svetozar Marković“, Medveđa) i pesme o Resavi koju je izvela Miljana Milanović iz Despotovca

Prezentaciju „Nacionalni park Kučaj-Beljanica“, možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.