Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prvi nacionalni simpozijum o divljim vrstama pod kontrolom sakupljanja i prometa, povodom Dana biodiverziteta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana biodiverziteta u ponedeljak 22. maja 2017. godine, biće održan Prvi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem „Divlje biljne i životinjske vrste pod kontrolom sakupljanja i prometa: stanje i perspektive”, u prostorijama Zavoda, dr Ivana Ribara 91, Novi Beograd, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura” Univerziteta Singidunum.

Polazeći od činjenice da je sakupljanje vrsta iz prirode delatnost koja je ranije predstavljala deo tradicionalnog života, danas prerasla u privrednu delatnost sa velikim izvoznim kapacitetima, Simpozijum se organizuje u cilju doprinosa razvoju sistema zaštite prirode koji će omogućiti racionalno i mudro korišćenje ovih prirodnih resursa u skladu sa potrebama njihovog očuvanja za buduće generacije.

Rad Simpozijuma otvoriće dr Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a uvodne reči u temu skupa održaće mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i prof. dr Jordan Aleksić, dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura” Univerziteta „Singidunum”.

Kako preduprediti prekomerno i nekontrolisano sakupljanje i korišćenje lekovitog bilja, pečuraka, šumskih plodova, kao i nekih životinjskih vrsta koje imaju veliki značaj i upotrebnu vrednost u prehrambenoj industriji, medicini i farmaciji, biće predmet dijaloga u okviru tri plenarne sesije: sakupljačka poljoprivreda, genetsko-reproduktivno preduzetništvo i ekonomija prirodnih resursa.

Učesnici skupa su predstavnici privrednog sektora koji se bave sakupljanjem, preradom i prometom vrsta iz prirode, resornog ministarstva i stručnih i naučnih ustanova, kako bi kroz otvoren dijalog uticali na unapređenje osnovnih mehanizama za održivo korišćenje ovih vrsta, kao što su:

- primena Uredbe o sakupljanju i prometu biljnih i životinjskih vrsta pod kontrolom prometa kako bi se sačuvale od prekomernog branja i sakupljanja (primer vrsta za koje postoji prevelika potražnja iz prirode su tartufi, borovnica i dr.),

- uvođenje pojedinih vrsta koje su zaštićene i strogo zaštićene vrste u plantažno gajanje (kao što je npr. za vrste beli slez i lincura),

- program primene zakonske procedure za pravilno sakupljanje i promet divljih biljnih i životinjskih vrsta iz prirode.

U Srbiji je Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune („Službeni glasnik RS”, br. 31/2005, 45/2005, 22/2007, 38/2008, 9/2009 i 69/2011), koja sadrži i spiskove vrsta, ukupno zaštićeno 97 vrsta biljaka, gljiva i životinja.

U okviru Simpozijuma pojedini predstavnici firmi koje se bave preradom i prometom vrsta iz prirode, imaće izlagačke punktove svojih proizvoda.

Agendu Simpozijuma možete preuzeti ovde

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.