Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obrazovni program „Znanjem protiv straha“ u Noći muzeja povodom obeležavanja Dana zmija

Zavod za zaštitu prirode Srbije realizovao je obrazovni program pod nazivom „Znanjem protiv straha“, koji ima za cilj da kroz predstavljanje javnosti osobenosti i ugroženosti zmija utiče na smanjenje straha od ovih vrsta ukazivanjem na značaj, pravila ponašanja u njihovoj blizini i mesto u okruženju u kojem živimo, 19. maja 2017. godine, povodom obeležavanja Dana zmija u OŠ „Stojan Novaković“ u Šapcu i 20. maja u okviru Noći muzeja u Nišu.

Program je relizovan kroz razgovor sa herpetolozima i mogućnost učesnika u ovim manifestacijama da neke vrste neotrovnih zmija vide i ukoliko žele drže u rukama pod nadzorom stručnjaka.

U Šapcu u OŠ „Stojan Novaković“, kao školi domaćinu obeležavanja Dana zmija, u obrazovnom programu učestvovali su učenici iz svih šabačkih škola pokazavši veliku radoznalost za svet zmija i želju da upoznaju predstavnike ove vrste. Događaj je naišao i na veliku podršku lokalnih medija koji su upoznali sve građane Šapca o realizaciji obrazovnog programa „Znanjem protiv straha“.

Video prilog o obeležavanju Dana možete pratiti preko linka: https//youtube/fpLOMxCWRkA

Da učestvuju u akciji Zavoda „Znanjem protiv straha“ imali su priliku 20. maja, u periodu od 17:00 do 23:00 časa, svi zainteresovani građani i gosti Niša, u okviru održavanja manifestacije „Noć muzeja“ u Oficirskom domu, kada se u organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković“ održavao program pod nazivom „Noć biologije“.

Želju da nauče više o zmijama i da ih drže u rukama, podjednako su pokazala i deca i odrasli koji su obišli manifestaciju Noć biologije u Noći muzeja. Deca su ovom prilikom, pri samom dolasku do štanda Zavoda pokazivala želju da vide izbliza zmiju i drže je u rukama, dok su se odrasli na ovaj gest odlučivali tek nakon dobijanja informacija i razgovora sa herpetolozima. Tokom odvijanja Noći muzeja, broj posetilaca i učesnika u obrazovnom programu „Znanjem protiv straha“ je konstantno rastao.

Realizacijom ovih manifestacija, priliku da se oslobodi od iracionalnog straha od zmija, imao je veliki broj Nišlija svih uzrasnih kategorija. Pored upoznavanja karateristika i značaja zmija, posetioci Noći biologije mogli su i da otkrivaju biološka saznanja kroz učešće u eksperimentima i demonstracijama koje su pripremili niški srednjoškolci.

Program „Znanjem protiv straha“ realizovali su stručni saradnici Zavoda, herpetolozi dr Rastko Ajtić i mr Danko Jović, botaničar Dragana Nedeljković i andragog Nataša Panić, u saradnji sa Vladicom Stankovićem iz Udruženja „Poskok“ iz Vladičinog Hana i Tamarom Ristić iz Udruženja „Zoo planet“ iz Niša.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.