Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana Konferencija „Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj“ kao deo učešća u inicijativi Evropska nedelja održivog razvoja

Trinaesta regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi EnE17“ na temu „Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj“, održana je na Dan zaštite životne sredine, 05. juna 2017. godine u Beogradu u organizaciji Udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“. Realizaciju Konferencije i ove godine podržao je Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao jedan od brojnih partnera.

Konferencija „Životna sredina ka Evropi EnE17“ predstavlja zvaničan događaj kojim se u Republici Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja, kao incijativa koja je široko rasprostranjena u evropskim zemljama u cilju stimulisanja i podizanja vidljivosti aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu ciljeve održivog razvoja. Evropska nedelja održivog razvoja održava se svake godine od 30. maja do 5. juna kako bi se širila svest javnosti o Agendi 2030 u Evropi i značaju učešća lokalnih zainteresovanih strana u ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja i održivosti uopšte.

Rad konferencije otvorio je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, a u uvodnim obraćanjima izlaganja su imali Paivi Alatalo, zamenik šefa misije Ambasade Finske u Beogradu, Stanojla Mandić, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije i dr Mirjana Drenovak Ivanović, član Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji pri Vladi Republike Srbije.

Nakon uvodnih izlaganja organizatori Konferencije dodelili su povelju Zelena planeta kompaniji Tetrapak za višegodišnji uspešan rad u oblasti zaštite životne sredine i podršku sprovođenju u Srbiji međunarodnog projekta „Eko škola“.

Veliko interesovanje učesnika skupa izazvala je Panel diskusija na temu „Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj“, u okviru koje se razmatrala mogućnost multidisciplinarnog pristupa u obrazovanju o klimatskim promenama u formalnom i neformalnom sistemu obrazovanja. Uvodničari u panel diskusiju bili su prof. dr Vladimir Đurević (Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu), prof. dr Aleksandar Jovanović (Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu), prim. mr. sci. med. Branislava Matić (Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut), Nataša Đokić (Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda), msc Izabel Airas (Centar za cirkularnu ekonomiju, Privredna komora Srbije) i prof dr Anđelka Mihajlov (član Pregovaračkog tima za klimatske promene iz Poglavlja 27 Vlade Republike Srbije).

Na konferenciji je prezentovano 17 tematskih stručnih i naučnih radova. Zavod za zaštitu prirode Srbije u stručnom delu skupa je učestvovao sa radom stručnih saradnika Mile Ristić i Nataše Panić na temu „Uticaj klimatskih promena na prirodu i obrazovanje kao mera zaštite prirode“. Rad je prezentovala inž. pejs. arh. Mila Ristić.

Organziator konferencije Udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, u okviru rada konferencije uručili su nagrade Mladim eko reporterima u 2017. godini u kategorijama: novinski članak, fotografija i video za uzrasne grupe od 11 do 14 godina i od 15 do 18 godina.

Zbornik radova sa Konferencije je dostupan na sajtu Ambasadora održivog razvoja i životne sredine http://ambassadors-env.com/wp-content/uploads/Zbornik-radova-EnE17.pdf

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.