Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine – „Partnerstvo sa prirodom“

Zavod za zaštitu prirode Srbije organizovao je Foto izložbu o zaštićenim područjima Srbije u okviru Konferencije Dan informisanja o planeti zemlji „From COP 22 to COP 23:Review and Prospects”, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, 07. juna 2017. godine u Beogradu u Skupštini Republike Srbije.

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je gost domaćin skupa bila Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu.

Konferenciju posvećenu klimatskim promenama otvorila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je poručila da naš odnos prema prirodi mora biti znatno odgovorniji jer nije dovoljna samo svest o posledicama savremene tehnološke civilizacije, već je neophodno da preduzmemo konkretne korake i mere kako bismo živeli u harmoniji sa prirodom a ne nasuprot njoj, kao i da je uloga Parlamenta Srbije u ovom procesu od prvorazrednog značaja jer upravo Skupština donosi zakone u ovoj oblasti, stara se o njihovom kvalitetu i nadzire njihovu primenu, ali i ratifikuje međunarodne sporazume. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, pozvala je učesnike skupa da pogledaju izložbu o prirodnom nasleđu Srbije, koja je ovim povodom priređena.

Predstavnici Kraljevine Maroko, kao domaćini Konferencije o klimatskim promenama COP 22 prošle godine u Marakešu, predstavili su rezultate, smernice koje su donešene tokom održavanja COP 22 i objedinjene u dokumentu Marakeška deklaracija. Domaćin COP 23 - Svetske konferencije o UN klimi biće Savezna Republika Nemačka, koja će biti održana u Fidžiju.

Ovom prilikom, ambasador Maroka nj.e. Mohamed Belhadž je rekao da Srbija poklanja veliku pažnju zaštiti životne sredine. „Slavimo Svetski dan životne sredine sa temom povezivanja ljudi sa prirodom, to zahteva veliku pažnju celog čovečanstva i fokus na životnoj sredini”, rekao je Belhadž i dodao da Maroko ima dobru saradnju sa Srbijom i da posebno želi da proširi saradnju u oblasti ekologije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović je istakla na Konferenciji povodom Dana životne sredine u Domu Narodne skupštine da su klimatske promene jedan od najvećih globalnih izazova današnjice, a njegovo rešavanje zahteva uključenje svih zainteresovanih strana na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou. Božović je naglasila da je Srbija odgovoran partner međunarodnoj zajednici i da je podnošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao prva država u regionu i među prvih deset na svetu, kao i ratifikacijom Pariskog sporazuma kao druga zemlja u regionu, pokazala spremnost da pruži svoj doprinos.

U konferenciji su učestvovali i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i ambasador Francuske nj.e. Kristin Moro.

Nakon stručnih tematskih prezentacija predstavnika Maroka i Srbije, održan je prigodan muzički program u kome su deca iz hora „Čarolija“, koji vodi Leontina Vukmanović, kroz pesmu iskazala svoj stav o zaštiti prirode i otvorena izložba fotografija Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Zaštićena područja u Srbiji“.

U radu konferencije učestvovali su predstavnic Zavoda za zaštitu prirode Srbije: Vladan Bjedov, Nataša Panić i Ivana Jovanović.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.