Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Potpisan Sporazum o saradnji između nacionalnih parkova „Crni kanjon“ u SAD i „Tara“ u Srbiji

Nacionalni park „Tara“ i američki Nacionalni park „Crni kanjon” iz Kolorada, potpisali su 12. juna 2017. godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, Sporazum o saradnji koji predviđa razmenu znanja, iskustva i osoblja u obostranom interesu dva parka.

Potpisivanju su prisustvovali ambasador SAD Kajl Skot i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. Sporazum su potpisali v.d. direktora Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ Dragić Karaklić i upravnik Nacionalnog parka „Crni kanjon” u Koloradu, Brus Nobl.

Ovom prilikom, ambasador SAD-a Kajl Skot je rekao da se sporazumom dva nacionalna parka obavezuju na petogodišnju saradnju i uzajamnu pomoć, u cilju očuvanja tih spomenika prirode, istakavši da „Sporazum pokriva saradnju u raznim oblastima, od upravljanja prirodnim resursima, restauracije staništa, monitoringa retkih vrsta, nadgledanja kvaliteta vode i vazduha, ali i planove i projekte za razvoj edukativnih programa.

Ovom prilikom, državni sekretar Ministrastva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je rekla da NP Tara ima ogroman starteški značaj za Srbiju, dodajući da obuhvata teritoriju od preko 25.000 hektara i da ima ogromne turističke potencijale i arheološku dimenziju. „Srbija i SAD imaju već stratešku saradnju u oblasti političkih i ekonomskih odnosa, a ovaj ugovor otvara novu dimenziju saradnje koja je u funkciji zaštite prirode. NP Tara će sada imati mogućnosti da koristi znanja i iskustva američkog nacionalnog parka”, rekla je S. Božović, dodajući da će iskustva biti dragocena i za lokalne samouprave.

U ime Nacionalnog parka „Tara“ g-din Dragić Karaklić, predočio je sve dobrobiti koje će ovaj park ostvariti primenom potpisanog sporazuma, uz zahvalnost američkim predstavnicima na prepoznatom potencijalu.

Upravnik Nacionalnog parka „Crni kanjon“ Brus Nobl, posetiće u narednim danima Nacionalni park Tara gde će imati priliku da se upozna sa načinom upravljanja i trenutnim aktivnostima, ali i da prenese svoja višegodišnja iskustva u upravljanju nacionalnim parkom.

Izvor vesti www.nptara.rs

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.