Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Proglašeni pobednici Foto-konkursa „Viki voli zemlju 2017“

U Turističkoj organizaciji Srbije, 15. juna 2017. godine, proglašeni su pobednici četvrtog po redu Foto-konkursa „Viki voli Zemlju”.

Fotografija Maje Stošić koja prikazuje vrelo Grze u Parku prirode „Kučaj-Beljanica“, izabrana je za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji za 2017. godinu. Dobitnica je nagrađena GoPro kamerom.

Drugo i treće mesto osvojio je autor koji je pod korisničkim imenom „Bancika” zabeležio prizore iz Parka prirode „Stara planina“. Ovom autoru pripada vaučer za kupovinu robno-tehničkih nagrada u vrednosti od 20.000 dinara (2. nagrada), kao i eksterni hard disk (3. nagrada).

Žiri, koji je ove godine radio u proširenom sastavu, te su pored stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije, fotografije ocenjivali i g. Zoran Jovanović Mačak, fotoreporter Večernjih novosti, kao i g. Vladislav Mitić, urednik fotografije u kompaniji Ringijer Aksel Springer, doneo je odluku da pohvali autore još tri fotografije: Vladimira Mijailovića - za fotografiju vodopada Tupavica na Staroj planini, Olju Simović (Korisnik: OLJA) - za fotografiju iz Parka prirode „Golija“ i Gojka Galića (Korisnik: Gojko Gavrilo) - za fotografiju iz Nacionalnog parka „Fruška Gora“.

Proglašenju pobednika prethodilo je obraćanje čelnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Filip Maljković, predsednik Vikimedije Srbije, zahvalio se svim učesnicima i partnerima uz čiju pomoć je realizovan ovaj konkurs. „Zadovoljstvo nam je da ovo međunarodno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara izaziva sve više pažnje jer nam to govori da smo na pravom putu promocije slobodnih sadržaja, slobodnog znanja, ali i promocije prirodnih lepota naše zemlje“, izjavio je ovom prilikom g-din Miljković, dodajući da se takođe nada da smo uspeli ovim konkursom da doprinesemo i povećanju svesti o očuvanju prirode.

Dragana Petraš iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije iskoristila je priliku da podseti da se Park prirode „Kučaj-Beljanica“, odakle je došla pobednička fotografija, trenutno nalazi u postupku proglašenja nacionalnog parka, dok je Ljiljana Čerović, šef Odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda Turističke organizacije Srbije, naglasila da je ovaj konkurs, kao i izložba najlepših radova u prostorijama Turističke organizacije Srbije, značajna podrška aktivnostima TOS-a na promociji turističkih potencijala naše zemlje.

Pored nagrađenih i pohvaljenih fotografija od strane žirija, Vikimedija Srbije je uručila zahvalnice i učesnicima koji su dali poseban doprinos ovom takmičenju.

Izložba 20 najboljih radova biće otvorena u Turističkoj organizaciji Srbije do 22. juna, a uslediće izložba i na internacionalnom džez festivalu „Nišvil” od 10. do 13. avgusta 2017. godine. Treća izložba planirana je za grad odakle dolazi pobednica - Paraćin. Sve fotografije pristigle na konkurs možete pogledati na Vikimedijinoj ostavi.

Kako bi pored promovisanja putem najveće internet enciklopedije Vikimedije širili svet o vrednostima zaštićenih prirodnih dobara, Vikimedija Srbije je u prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije, 24. maja realizovala uređivački maraton o zaštićenim područjima. Ovom prilikom, volonteri Vikimedija Srbije izdvajali su informacije o više od 20 zaštićenih područja iz Studija zaštite Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koje će biti dostupne na sajtu Vikimedije.

Učešće naše zemlje na svetskom foto-konkursu „Viki voli zemlju“, organizuje Vikimedija Srbija uz podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.