Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Program edukacije za sakupljanje vrsta iz prirode na manifestacijama

Zavod za zaštitu prirode Srbije i ove godine pružio je stručnu podršku organizaciji četvorodnevne manifestacije 23. „Sveti Jovan Biljober“. Manifestacija se organizuje u cilju upoznavanje šire javnosti sa lekovitim biljkama koje rastu na Ozrenu, Rtnju i okolini.

Učesnici manifestacije u najvećem broju su bili farmaceuti koji se bave pravljenjem biljnih smeša i tinktura, privrednici uključeni u promet samoniklog lekovitog bilja i zainteresovani za njihovo plantažno gajenje i organsku proizvodnju.

Učešćem na manifestaciji, predstavnici Zavoda Berislava Ilić i mr Verica Stojanović su aktivno učestvovali u edukaciji berača, pravljenju herbarijuma i neposrednim razgovorima o svim nedoumicama vezano za propise (izdavanje dozvola i mišljenja za sakupljanje) i procedure dobijanja uslova za razne manifestacije u zaštićenim područjima. Ovom prilikom, predstavnici Zavoda održali su predavanja o zaštićenim divljim biljnim vrstama koje se nalaze na Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, vrstama koje se nalaze na Uredbi o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune kojom je regulisan promet delovima lekovitih biljaka, njihovo sakupljanje na prirodnim staništima, uslovima pod kojim se konkuriše za kvote i sl. Teme edukacije su bile i plantažno gajenje biljaka sa Uredbe sa osvrtom na propise koji ih prate i mere zaštite, metode monitoringa vrsta na terenu kao dela procene stanja populacija biljnih vrsta.

Manifestacija „Sv. Jovan Biljober“ je deo tradicije ovog kraja i doprinosi upoznavanju javnosti o problemima i opasnostima koje su moguće kod nekontrolisanog branja pojedinih vrsta iz prirode.

Tokom održavanja manifestacije „Dani borovnice 2017“ na Kopaoniku, održan je program obuke u sakupljanju borovnice na lokalitetu Sunčana padina u Nacionalnom parku. Obuci je prisustvovalo 32 berača kojima je pre ulaska u polje borovnice Suzana Komatović, biolog Nacionalnog parka pokazala kako se pravilno bere borovnica.

Predstavnik Zavoda Berislava Ilić je berače upoznala sa propisima koji se primenjuju u ovoj oblasti, zaštiti vrsta, uslovima sakupljanja, metodama praćenja stanja i analiza koje se sprovodi po Uredbi o stavljanju pod kontrolom korišćenja i prometa divlje flore i faune. Sastavni deo obuke bila je i tematska panel diskusija.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.