Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dan bez automobila u Beogradu

Povodom obeležavanja Evropskog dana bez automobila, Zavod za zaštitu prirode Srbije uključio se u akciju koju je organizovala 22. septembra 2017. godine beogradska opština Savski venac u Hajd parku. Ovom prilikom realizovan je raznovrstan obrazovno-zabavni program kako bi najmlađi Beograđani, učenici osnovnih i srednjih škola spoznali uticaj koji automobili imaju na zagađenje vazduha izduvnim gasovima iz motora, kao i značaja provođenja vremena u prirodi i zdravih stilova života.

Kako je ekološko vaspitanje i obrazovanje na svim nivoima i u celokupnoj populaciji osnovni činilac u razvijanju svesti za očuvanje prirodnih resursa i ponašanja ekološki odgovornih građana, predstavnici Zavoda Goran Martinović i Nikola Radenović, na čelu sa Dejanom Lukić, pejzažnim arhitektom, učesnicima akcije predstavili su značaj parkova za zdrav život u urbanim prostorima i posebno zainteresovanima za zaštitu prirode poklonili poster Egzote Srbije, na kome su predstavljene drvenaste vrste koje su u našu zemlju donešene sa drugih kontinenata.

Budući da se akcija Dan bez autombila odvijala u periodu realizacije inicijative Dani evropske baštine, deo programa bio je posvećen i ovoj manifestaciji, koji će se nastaviti 28. septembra, kada će u Kući Kralja Petra sa početkom u 18:00 časova (ul. Vase Pelagića br. 40) biti emitovani spotovi o prirodi prikazanih u okviru programa „Green movie” na festivalu Nišvil. U dvorištu kuće Kralja Petra nalaze se i dva zaštićena pojedinačna stabla kao spomenici prirode: stablo Magnolije i stablo Ginka.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.