Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

35 godina rada sa posetiocima u Spomeniku prirode „Risovača“

Narodni muzej u Aranđelovcu 22. i 23. septembra 2017. godine, realizacijom obrazovno-promotivnog programa, obeležio je jubilej 35 godina od uređenja pećine i rada sa posetiocima u Spomeniku prirode „Risovača“.

Zavod za zaštitu prirode Srbije na poziv Narodnog muzeja, realizovao je 22. septembra, obrazovni program za predškolce iz aranđelovačkih vrtića i tribinu za studente Više tehnološke škole, smer menadžment u turizmu. Povodom jubileja Risovače, predškolci su imali priliku da sa vodičima iz muzeja obiđu pećinu, a nakon toga su sa ornitologom Milošem Radakovićem posmatrali ptice koje žive u okruženju pećine i imali priliku da isprobaju opremu za istraživanje pećina i jama uz instrukcije dr Dragana Nešića i mr Danka Jovića iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Povodom jubileja pećine i obeležavanja Dana evropske baštine, istog dana u prostorijama Narodnog muzeja u Aranđelovcu, predstavnici Zavoda održali su tribinu za studente turizma Više tehnološke škole u cilju diskusije o opasnostima masovnog turizma na prirodne vrednosti Spomenika prirode „Risovača“ i promocije turističkih aktivnosti koje su održive i odgovorne prema prirodi. Uvodnu prezentaciju na tribini održao je geomorfolog dr Dragan Nešić, na temu „Značaj i zaštita pećine Risovača“. Tematska izlaganja imali su i mr Danko Jović, herpetolog, predstavljajući koncept obilazaka neuređenih pećina, dok je botaničar Dragana Nedeljković ukazala na svet biljaka u Spomeniku prirode koji takođe može biti interesantan posetiocima, a ornitolog Miloš Radaković na mogućnosti širenja programa poseta i na posmatranje sveta ptica. Tribinu je vodila i moderirala andragog Nataša Panić.

Centralna svečanost obeležavanja jubileja održana je sutradan, 23. septembra na platou ispred pećine Risovača. Program je otvorio direktor Muzeja Darko Pavlović, predstavivši dugogodišnji proces proučavanja pećine, koji je rezultirao time da pećina bude među tri najposećenije u Srbiji. Prisutnima su se obratili i Milorad Kličković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i dugogodišnji saradnik u projektima uređenja pećine, Božidar Vasiljević, penzionisani rukovodilac u Sektoru za zaštitu životne sredine u Ministarstvu poljoprivrede i dr Radenko Lazarević, stručnjak čiji je doprinos istraživanju Risovače nemerljiv.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.