Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dodeljene nagrade „Turistički cvet za 2017. godinu“

Na Svetski dan turizma, 27. septembra 2017. godine, Turistička organizacija Srbije tradicionalno je dodelila nagrade „Turistički cvet 2017“, najveće nacionalno priznanje za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije. Dodela nagrada je ove godine održana na Belom dvoru.

Na svečanoj ceremoniji dodela nagrada, učesnicima su se obratili nj.k.v prestolonaslednik Srbije Aleksandar Karađorđević, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, novinari i saradnici svetskih medija uticajnih na oblast turizma kao što su Lonly Planet i Discovery. Nagrade je dodelila v.d. direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Dobitnici „Turističkog cveta 2017“ su: Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, u kategoriji Turistička organizacija; manifestacija „Dani ludaje“ u Kikindi, u kategoriji Turistička manifestacija; kompanija „Sabra Travel“ iz Beograda, u kategoriji Receptivna turistička agencija. Turistički cvet u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj, dobili su Hotel „Falkenštajner“ iz Beograda u potkategoriji hotel i Etno selo Vrhpolje kod Ljubovije, u potkategoriji ostali objekti. Aerodrom „Nikola Tesla“ je dobio nagradu u kategoriji Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. Novinarka „Večernjih novosti“ Aleksandra Mikata, dobila je priznanje u kategoriji za Doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. Specijalna nagrada za promociju Srbije kao atraktivne destinacije, pripala je kineskoj književnici Ćen Danyan, čiji su tekstovi o Srbiji doveli veliki broj turista u našu zemlju.

U celom svetu, 27. septembra se proslavlja „Svetski dan turizma”. Na trećoj sednici Svetske turističke organizacije (UNWTO) u Toremolinosu, u Španiji 1979. godine, odlučeno je da se svake godine obeleži dan kada je 1970. godine donet Statut UNWTO, a ovaj dan je odabran i kao zvaničan završetak turističke sezone na severnoj hemisferi i početak turističke sezone na južnoj Zemljinoj polulopti. Osnovna ideja obeležavanja ovog dana je da se ukaže na značaj turizma kao privrednog, kulturnog i sociološkog fenomena, kao i jedinstvenog načina upoznavanja različitih kultura, direktnim kontaktom. Prema podacima kojima Svetska turistička organizacija raspolaže, broj turista u svetu koji godišnje prelaze međunarodne granice dostigao je 1,2 milijardi.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.