Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan 14. Međunarodni sajam EcoFair

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair ima privredno-edukativni karakter. Ovogodišnji EcoFair tematski je bio posvećen sistemu i mehanizmima zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na „cirkularnu ekonomiju“, industriju reciklaže, upravljanje otpadom, komunalne tehnologije, zaštitu prirode i prirodnih resursa od zagađenja.

Oba programa Sajma, izlagački i stručni prateći, obuhvataju sve segmente zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, vodu, prirodne resurse, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu, nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine.

14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine EcoFair održan je kada i 13. Međunarodni sajam energetike pod zajedničkim nazivom „Nova energija“, u periodu od 04. do 06. oktobra 2017. godine. U periodu održavanja ovih sajmova realizovan je i Šesti ISEC međunarodni sajam urbanih tehnologija – Pametni i sigurni gradovi u sredu 4. oktobra na štandu EPS-a.

Sajmove je otvorila Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarastvu rudarstva i energetike Republike Srbije, a prisutnima se na svečanom otvaranju obratio i Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije kao učesnik Sajma EcoFair, predstavio je oblast zaštite prirode na svom štandu gde je dat prikaz aktuelnosti u realizaciji projekata i aktivnosti u oblasti zaštite vrsta u prirodnim staništima i urbanim sredinama, kao i značaj zaštićenih područja.

U istom kontekstu u okviru „ekološkog“ konferencijskog programa, Zavod je predstavio aktuelnosti i rezultate u zaštiti prirode 05. oktobra, kada je dr Rastko Ajtić održao prezentaciju na temu „Mere zaštite biodiverziteta“, dok je Dragan Pavićević, kao autor predstavio dva najnovija postera iz serijala „Biodiverzitet Srbije“ – Retke i ugrožene vrste pravokrilaca (orthoptera) Srbije i Vodene device (zugoptera) Srbije. Istog dana, na štandu Zavoda realizovana je obrazovna akcija „Znanjem protiv straha“, kada su posetioci imali priliku da saznaju nešto više o zmijama.

Održavanje Sajma zaštite životne sredine i Sajma energetike kao jedinstvene manifestacije, rezultat je programsko-organizacionog koncepta koji proizilazi iz neophodnosti povezivanja u održivu celinu proizvodnje obnovljivih i neobnovljivih izvora energije, problematike energetske efikasnosti, zaštite prirode i životne sredine, upravljanje prirodnim resursima, otpadom i reciklažom i svim propratnim tehnologijama koje ih podržavaju.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.