Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Planine Zlatibor i Radan proglašeni za parkove prirode

Vlada Republike Srbije donela je 06. oktobra 2017. godine Uredbu kojom se planine Zlatibor i Radan proglašavaju zaštićenim područjima u statusu parka prirode.

Područje Parka prirode „Zlatibor” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji na teritoriji opština Čajetina, Užice, Nova Varoš i Priboj. Ukupna površina Parka prirode iznosi 41.923,26 ha. Na području Parka prirode „Zlatibor” utvrđeni su režimi zaštite I, II i III stepena. Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja Park prirode „Zlatibor” se svrstava u I kategoriju – međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Usled prisustva biljnih i životinjskih vrsta od nacionalnog i međunarodnog značaja, kao zaštite prioritetnih tipova staništa, područje Zlatibora je Uredbom o ekološkoj mreži uvršteno u ekološki značajno područje Republike Srbije pod rednim br. 62 – „Zlatibor”, odnosno indentifikovano je Emerald područje (RS0000034), međunarodno značajno područje za biljke (IPA) i odabrano područje za dnevne leptire (PBA 30).

Park prirode „Radan“ nalazi se u južnoj Srbiji i pripada Južnom Pomoravlju u širem smislu, između gornjih tokova reke Kosanice i Jablanice. Središnji deo prostora ispunjava planinski masiv Radana po kome čitavo područje prirodnog dobra nosi naziv „Radan“. Granicama Parka obuhvaćeni su delovi teritorija opština: Kuršumlija, Bojnik, Prokuplje, Lebane i Medveđa. Ukupna površina Parka prirode iznosi 41312,66 hektara, na kojoj su utvrđeni režimi I, II i III stepena zaštite. Radan je tipično brodsko-planinsko područje Srbije, sa elementima submediteranskih vrsta i sa dominacijom postglacijalnih vrsta. Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja Park prirode „Radan“ se svrstava u I kategoriju nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Područje Radan registrovano je kao područje od međunarodnog značaja za očuvanje i zaštitu dnevnih leptira (PBA 26).

Za upravljača parkovima prirode „Zlatibor“ i „Radan“ proglašeno je JP „Srbijašume“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.