Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Studijska poseta zaštićenim područjima u Italiji

U okviru Projekta „Golija - prelaz od planiranja ka razvoju", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, predstavnici upravljača i institucija za zaštitu i razvoj Golije učestvovali su u šestodnevnoj studijskoj poseti Italiji, kako bi se upoznali sa modelima upravljanja zaštićenim prirodnim područjima u Evropskoj uniji, a zatim modele dobre prakse primenili u našoj zemlji.

Tokom posete Italiji predstavnici delegacije iz Srbije obišli su tri nacionalna parka koji se prostiru kroz regije Emilija Romanja, Toskana, Abruco, Marke, Molize i Lacio.

Prvog dana posete, predstavnik Nacionalnog parka Foreste Casentinesi šumarski inženjer Aleksandro Fani predstavio je Park, a potom je odgovarao na pitanja učesnika. Drugog dana učesnici iz Srbije obišli su Nacionalni park Gran Sasso Monti della Laga sa temom teritorijalno planiranje u zaštićenom području. Ovom prilikom, prezentovana je i metodologija i rezultati inovativnog pristupa u planovima upravljanja zaštićenih prirodnih dobara. U popodnevnim časovima priređen je obilazak vidikovaca u Dolini careva u Parku. Trećeg dana posete, upriličen je obilazak u Gran Sasso Mountains uz pratnju turističkog vodiča, kao i testiranje eko turističkog paketa. Kasno popodne sledio je odlazak u Nacionalni park Abruzzo Lazio e Molise u Peskaseroli i upoznavanje sa rukovodstvom parka i predstavljanje Parka. Četvrtog dana, predstavljeno je agroturističko domaćinstvo Maneggio Vallecupa Agriturismo. Potom je upriličen obilazak Parka i poseta šetnih staza i vidikovaca, nakon koga su učesnici studijske posete učestvovali u radionici o metodologiji izrade participativnog akcionog plana za turizam u zaštićenom prirodnom dobru.

Završnog dana posete održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine, kopna i mora u Rimu, kada su učesnici upoznati sa procedurama i sistemima zaštite životne sredine u Italiji i Evropskoj uniji, modelima uspostavljanja zaštite, strukturom zaštićenih područja i nadležnostima Ministarstva. Tokom sastanka, akcenat u izlaganjima je stavljen na prikaz inovativnih pristupa u razvoju različitih vidova turizma, koji uz primenu principa održivosti, a u cilju odgovornog i dugoročno konkurentnog poslovanja, doprinose opštoj ravnoteži na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Zaključak šestodnevne studijske posete posete bio je da su Nacionalni parkovi pristupili Evropskoj povelji za održivi turizam, Europark federacije, koja za sada uključuje 131 zaštićeno područje u celoj Evropi. Zahvaljujući inovativnim modelima razvijenim u skladu sa principima Povelje, na područjima koja su npr. bila oštećena u zemljotresu omoguećeno je da se spreči ili umanji odliv stanovništva i obezbedi njihova ekonomska održivost. U delegaciji Srbije u studijskoj poseti zaštićenim područjima Italije, kao predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovala je ing.šumarstva Biljana Krsteski.

Model razvoja koji omogućava primena Evropske povelje za održivi turizam, Europark federacije mogao se videti u srednjevekovnom selu Kalašo (Calascio) u Nacionalnom parku Gran Saso i Monti dela Laga (Gran Sasso e Monti della Laga) u kojem je primenjen koncept difuznog hotela koji nudi smeštaj u različitim objektima, u gradu, seoskim ili tradicionalnim kućama. Samo tokom meseca avgusta 2017. godine, ovo mesto je posetilo 20.000 turista, dok prema podacima italijanskog Ministarstva životne sredine, kopna i mora, preko 30 miliona turista godišnje poseti nacionalne parkove, kojih u Italiji ima 23 i da je u ovim područjima ekonomski angažovano preko 25.000 preduzetnica i mladih u oblasti turizma.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.