Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O obrazovanju za održivi razovoj tokom posete studenata andragogije Zavodu za zaštitu prirode Srbije

Studetni andragogije posetili su 14. novembra Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao deo nastavnog programa u okviru izbornog predmeta Obrazovanje za životnu sredinu, u organizaciji prof dr Violete Orlović-Lovren.

Tokom posete studenti su imali priliku da upoznaju sistem zaštite prirode u Srbiji kroz rad Zavoda, sa akcentom na angažovanju u oblasti obrazovanja za zaštitu prirode i održivi razvoj zaštićenih područja, kao i aktivnosti u oblasti izdavaštva i promocije. Ovom prilikom, studenti su obišli i stalnu izložbnu postavku u prostorijama Zavoda „Priroda Srbije“, kroz koju ih je provela predstavljajući rad Zavoda andragog Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnosti i komunikacije.

Nakon uvodnih upoznavanja sa radom Zavoda, studenti su učestovovali u radionici u kojoj su osmišljavali obrazovne i programe širenja svesti javnosti za područje Parka prirode „Golija“. U tom cilju, osnovne prirodne, kulturne i socio-ekonomske karkateristike Parka prirode „Golija“ koji je ujedno i područje UNESCO rezervata biosfere „Golija-Studenica“, predstavila je inž. šumarstva Biljana Krsteski. Radeći u tri grupe studenti su znanja stečene na akademskim studijama i kretivnost pokazali u okviru svojih predloga za relaizaciju obrazovnih programa za donosioce odluka na opštinskom nivou u oblasti razvoja Golije kao turističkog centra, zatim za meštane golisjkih naselja vezano za smanjenje straha i uspostaljanje neophodnih bezbedonosnih mera u zonama gde je primećeno veće kretanje medveda i obuke stanovnika Golije za uključivanje u programe eko turizma.

Svoje predloge obrazovnih programa studenti su dali na osnovu sagledavanja potrebe zaštite prirode i soci-ekonomskog razvoja sela i time ukazali na značaj obrazovanja u upravljanju zaštićenim područjima.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.