Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Radionica „UNESCO čovek i biosfera“ - međusektorski pristup upravljanja prirodnim resursima u Gruziji

U organizaciji GIZ-a od 06. do 09. novembra 2017. godine, održana je međunarodna radionica „UNESCO čovek i biosfera“, međusektorski pristup upravljanja prirodnim resursima - Da li to funkcioniše na južnom Kavkazu?, uz učešće predstavnika iz Jermenije, Azerbejdžana, Hrvatske, Srbije, Češke, Rusije, Gruzije i eksperata UNESCO za program „Čovek i biosfera“ (MAB).

Cilj radionice je bio da se predstave primeri rezervata biosfere van Kavkaza i mogućnost osnivanja i formiranja rezervata biosfere u zemljama južnog Kavkaza. Takođe, cilj je bio da se doprinese boljem razumevanju MAB koncepta među zainteresovanim stranama i proširenje baze znanja koja se odnosi na donošenje odluka, planiranje i implementaciju programa MAB. Još jedan od ciljeva radionice bio je podržavanje i konkretno planiranje i sprovođenje koraka u zemljama južnog Kavkaza.

Prvi deo radionice odnosio se na uvođenje MAB koncepta za međusektorsko, integrisano i održivo upravljanje prirodnim resursima. Prezentacija profesora Michael Succova „UNESCO MAB program - međunarodna priča o uspehu“, predstavljala je uvod u rad . Potom je istoriju i osnove MAB programa, prezentovao član Savetodavnog komiteta UNESCO MAB-a Peter Cupa. U drugom delu radionice predstavljeni su različiti rezervati biosfere, u cilju razmene iskustava i učenje iz dobrih praksi iz šest rezervata biosfere i to:

1. Rezervat biosfere „Lover Morava“, Češka Republika, Petr Cupa,

2. Rezervat biosfere „Rhon“, Thuringen, Nemačka, Evald Sauer,

3. Rezervat biosfere „Velebit“, Hrvatska, Marijan Milova,

4. Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“, Srbija, Biljana Panjković,

5. Rezervat biosfere „Golija-Studenica“, Srbija, Biljana Krsteski,

6. Prekogranični rezervat biosfere „Veliki Altaj“, Kazahstan/Rusija, Aliia Gabdullina.

Ovim putem prezentovane su osnovne karakteristike rezervata biosfere, informacije o procesu uspostavljanja MAB-a, zoniranje i način uspostavljanja zona, prednosti za lokalno stanovništvo, glavni izazovi, pravne odredbe za održavanje rezervata i institucionalna struktura upravljanja rezervatom.

Drugog dana radionice, član Nacionalnog odbora MAB-a u Francuskoj, Mireille Jardin, predstavila je Upravljanje rezervatima biosfere. Radni deo radionice predstavljen je paralelnim radom radnih grupa sa tematskim pitanjima:

- Kako formirati rezervat bisfere?

- Da li je rezervat prirode zaštićeno područje?

- Uslovi za međunarodno umrežavanje MAB?

U okviru programa radionice prvog i drugog dana, u završnom delu su prikazani kratki video snimci i filmovi iz različitih rezervata biosfere.

Trećeg završnog dana radionice, predstavljeni su rezultati rada u grupama, odnosno predstavljanje zemalja i izrada preporuka za implementaciju MAB koncepta u Južnom Kavkazu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.