Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan 8. Međunarodni festival zelene kultutre „Green Fest”

8. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ održan je od 14. do 17. novembra 2017. godine u beogradskom Domu omladine u organizaciji Centra za promociju i unapređenje životne sredine.

Ovogodišnji festival zelene kulture obeležilo je više od 80 sati programa, gosti iz deset država, osam dugometražnih filmova, green fashion modna revija srpskih i slovenačkih dizajnera, 65 filmova kratkog i srednjeg metra, 20 izložbi, 20 radionica, predavanja i panel diskusija, i veliki broj posetilaca.

Zavod za zaštitu prirode Srbije i ove godine uključio se u realizaciju obrazovnog programa Green Fest-a. Radionicu za srednjoškolce na temu „Ptice u gradu“, Zavod je realizovao 17. novembra, kako bi predstavili koliko su važan deo ekosistema u gradovima. Tokom radionice učenici su imali priliku da zajedno sa ornitologom Zavoda Milošem Radakovićem otkrivaju šta se dešava kada ne vodimo računa o pticama i one napuste naše gradove, učeći kako da naši gradovi ne ostanu bez pesme ptica. U realizaciji radionice učestvovala je i mr Verica Stojanović, botaničar u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Za nagrade festivala takmičilo se 1.530 filmova iz 103 države. Nagradu za najbolji kratki film festivala osvojio je Pjotr Biedron iz Poljske, za film „PM 2,5”, dok je nagradu za najbolji omladinski film osvojio Marsel Andristjak iz Mađarske. Najbolji film u trajanju do jednog minuta je „Degolas”, reditelja Žeremi Gultea iz Francuske. Nagrada za najbolji animirani film odlazi u Mađarsku, u ruke reditelja Bele Klingla za film „Bohi: In the nature”. Najbolji srpski film festivala je „Braca pčelar – ovo je moj svet”, rediteljke Milice Alavanje. Nagrada za najbolji film o prirodi dodeljena je austrijskoj rediteljki Mihaeli Šlamberg za film „Kanarska ostrva – život na ivici”. Žiri u sastavu Sergej Cis iz Rusije, predsednik žirija, Paulo Fereira iz Portugalije i Siril Kornu iz Francuske, dodelio je i specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dobio je kanadski reditelj Duan Šerman za film „The End game”. Drugo specijalno priznanje dobili su Đerđeli Balaš i Balaš Lerner iz Mađarske za film „Operation Mayfly”. Poslednje specijalno priznanje odlazi u daleku Južnoafričku Republiku, reditelju Dejvidu Franciskusu za film „Teach a man to fish”.

Ove godine uvedena je i nagrada publike za najbolji dugometražni film. Nagradu je osvojio film „U poteri za koralom”, reditelja Džefa Orlovskog.

Festival je održan uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Ambasade Francuske i Francuskog instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Aerodroma „Nikola Tesla” u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, kao i uz pomoć mnogobrojnih partnera i prijatelja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.