Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izmeštena gnezda bele rode u selu Medoševcu kod Niša

U okolini Niša, u selu Medoševcu 28. decembra 2017. godine je uspešno izmešteno gnezdo bele rode. Izmeštanje gnezda je izvelo JP „Elektroprivreda Srbije“, Elektrodistribucija iz Niša, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Aktivnosti izmeštanja gnezda izvedene su u cilju zaštite bele rode jer je usled naleganja gnezda na električne provodnike postojala mogućnost stvaranja kratkog spoja koja bi moglo da dovede do stradanja ptica, kao i oštećenja električne mreže.

Izmeštanje gnezda je izvedeno u tri faze: u prvoj fazi, celo gnezdo je veoma vešto, uz pomoć specijalnih kaiševa, drvenih stubova i dizalice, pažljivo skinuto sa provodnika i betonskog električnog stuba; u drugoj fazi, na betonski stub je postavljeno i pričvršćeno metalno postolje ili platforma za gnezdo; u trećoj fazi, veći deo gnezda je ponovo vraćen na metalno postolje ili platformu. Gnezdo je na taj način vraćeno u prvobitno stanje.

Ova akcija je izvedena u odsustvu ptica jer par belih roda se u ovom periodu nalazi u Africi gde provodi zimski period godine.

Bela roda (Ciconia ciconia) je strogo zaštićena vrsta prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva („Službeni glasnik RS“, br. 5/2010, 47/2011, 32/2016 i 98/2016).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.