Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležavanje Svetskog dana vlažnih područja

Svetski dan vlažnih područja se obeležava od 1997. godine. Na svetskom nivou, ove godine Dan vlažnih područja biće organizovan pod motom „Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost“.

Svetski dan vlažnih područja ove godine biće obeležen na zajedničkoj manifestaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Događaj će biti organizovan u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, u petak 02. februara, sa početkom u 12:00 časova.

Na skupu će o značaju zaštite vlažnih područja u okviru pozdravne reči govoriti: Jelena Dučić, nacionalni predstavnik za Ramsarsku konvenciju, Ministarstvo zaštite životne sredine, Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu

životne sredine, mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i dr Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U okviru radnog dela skupa biće predstavljeni: Rezultati revizije predela izuzetnih odlika i Ramsarskog područja „Vlasina“ i promocija dvojezične publikacije na srpskom i engleskom jeziku o PIO „Vlasina“, Dragana Nedeljković, Zavod za zaštitu prirode Srbije, „Pristupi upravljanja ramsarskim područjima u Španiji i Srbiji“, dr Slobodan Puzović, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i foto-monografija „Predeo izuzetnih odlika Karaš - Nera”, mr Olivija Tešić, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, mr Nikola Stojnić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Geza Farkaš, fotograf prirode.

Budući da zaštita vlažnih područja prevazilazi regionalne potrebe, okviri za strateško delovanje na nacionalnom nivou, koje je u skladu sa inicijativama na svetskom nivou, uspostavljeni su kroz programe implementacije Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (Ramsaraska konvencija).

Konvencija je usvojena 02.02.1971. godine u iranskom gradu Ramsaru i obezbeđuje okvir za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou sa ciljem očuvanja i racionalnog

korišćenja vlažnih područja. Konvenciju je potpisalo više od 170 zemalja, odnosno oko 90% zemalja članica Ujedinjenih nacija. Naša zemlja jedna je od prvih potpisnica, budući da je Konvenciju ratifikovala iste godine kada je usvojena.

Konvencija kao vlažna područja definiše sva jezera i reke, podzemne izdani, bare, močvare, vlažna travnata područja, tresave, oaze, estuare, delte, plimske nanose, mangrove, druga priobalna područja, koralne grebene, kao i lokalitete nastale aktivnošću čoveka, kao što su ribnjaci, pirinčana polja, vodne akumulacije i slaništa.

Nominacija i proglašenje određenih područja za UNESCO listu Svetski značajnih područja omogućava sprovođenje propisanih standarda i mera u upravljanju ovim područjima. Na Svetskoj listi međuarodno značajnih područja – Ramsarskih područja u Srbiji nalaze se specijalni rezervati prirode „Obedska bara“, „Ludaško jezero“, „Carska bara-Stari Begej“, „Gornje Podunavlje“, „Slano Kopovo“, „Zasavica“, „Labudovo okno“, „Peštersko polje“, „Koviljsko-Petrovaradinski rit“ i Predeo izzetnih odlika „Vlasina“.

Na Listi vlažnih područja od međunarodnog značaja trenutno se nalaze područja, koja pokrivaju oko 215 miliona hektara površine Zemlje. U Srbiji se nalazi 10 područja koja se prostiru na oko 64,000 hektara. Za jedanaesto područje za upis na Svetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji nominovan je „Đerdap“. Usvajanjem nominacije Nacionalnog parka „Đerdap“, koje bi bilo 11 Ramsarsko područje u Srbiji, na prostoru naše zemlje naliziće se blizu 0,06% proglašene teritorije za svetski značajna vlažna područja.

Program obeležavanja možete preuzeti ovde

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.