Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Vukovi Vuka i Vule, odgajani u selu kod Bojnika, imaju novi dom u beogradskom Zoo vrtu

Vukovi koje je kao mladunce pored uginule majke u šumi pre sedam meseci pronašao Milan Đikić iz sela Đinđuša kod Bojnika, prebačeni su 09. februara u pratnji stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Zoo vrt u Beogradu.

Na osnovu zahteva Ministarstva zaštite životne sredine da je za potrebe vanrednog inspekcijskog nadzora potrebno učešće stručnog saradnika Zavoda, obavljen je stručno-inspekcijski nadzor u selu Đinđuša kod Bojnika. Stručno-inspekcijski nadzor je obavljen zajedno sa nadležnim ekološkim inspektorom Ministarstva zaštite životne sredine u pratnji policije iz PU iz Bojnika. Prilikom kontrole kod Milana Đikića pronađena su dva mlada vuka (Canis lupus).

Po izjavi Milana Đikića dve mlade jedinke vuka su nađene u blizini sela Đinđuša početkom juna 2017. kao sasvim mali mladunci čija je majka nađena mrtva u blizini brloga (verovatno je bila otrovana). Milan je mladunce uzeo da čuva kako bi ih spasio od uginuća i o tome je obavestio nadležno lovačko udruženje „Radan“ u Bojniku. Mlade jedinke je smestio u pogodnu pomoćnu prostoriju, hranio ih je kao sasvim male mladunce kozjim mlekom, a kasnije mlevenim goveđim mesom. Mladunce vukova je vakcinisao protiv besnila i štenićaka. Opšti utisak je da su mladi vukovi dobro čuvani, sudeći po njihovom izgledu i ponašanju, kao i odnosu vlasnika prema njima.

Imajući u vidu da su mladi vukovi uzeti iz prirode i pripitomljeni, kao i da se vrsta nalazi na listi zaštićenih vrsta prema Pravilniku o proglašenju strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva („Službeni glasnik“ br 05/2010, 47/2011, 32/2016), preduzete su mere privremenog smeštaja u Zoološki vrt u Beogradu.

Istod dana Zavod za zaštitu prirode Srbije organizovao je transport oduzetih mladih vukova do zoološkog vrta u Boegrad gde su privremeno smešteni u karantin radi provere zdravstvenog stanja pre konačne odluke o njihovom zbrinjavanju u odgovarajuće Prihvatilište za divlje životinje. Zajedno sa stručnjakom Zavoda, vukove je u Beograd otpratio i Milan koji ih je pronašao. U beogradskom Zoo vrtu vukove su preuzeli dežurni čuvar i veterinar.

Preuzimanje mladih vukova od vlasnika je snimila TV ekipa RTS (dopiništvo iz Leskovca). Prilog je prikazan u trećem dnevniku RTS 11.02.2018. godine.

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/3034563/vukovi-kao-kucni-ljubimci.html

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.