Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Rezultati projekta „Мониторинг комплексних истраживања карста СРП Јерма“

Na osnovu preliminarnih rezultata мониторинга комплексних истраживања карста СРП „Јерма“,izvedenih u novembru 2017. godine može se zaključiti da je područje klisure reke Jerme speleološki skoro potpuno neistraženo. Predmetno područje, iako nije u potpunosti izgrađeno od karstnih stena, bogato je speleološkim objektima. Na to ukazuje registrovanih 37 objekata, od čega 15 objekata sa tačnim ili približnim koordinatama, dok su 22 speleološka objekta determinisana na osnovu anketiranja. Njihovo lociranje i multidisciplinarna istraživanja predstoje u narednim fazama projekta.

Istraživanja su izvedena u saradnji sa upravljačem СРП „Јерма” JP „Србијашуме“, ШГ Пирот iz Pirota, finasirana su od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Projekat: „Мониторинг комплексних истраживања карста СРП Јерма“ pokrenut je u 2016. godini, a 2017. godine se izvodi prvi put na prostoru Specijalnog rezervata prirode „Jerma“. U ovoj, prvoj fazi istraživanja su imala preliminarni i rekognoscirajući (upoznavajući) karakter. U okviru ove, rekogneoscentne faze izvedena su kabineteka i terenska istraživanja. Rezultati ove faze su osnova za planiranje i nastavak istraživanja i drugih aktivnosti u narednim fazama.

СРП „Јерма” nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na području opština Dimitrovgrad, Babušnica i Pirot i zahvata veći deo sliva reke Jerme i delove planinaskih masiva Greben, Turka i Vlaška planina. Proglašeno je 2014. godine zaštićenim područjem I kategorije zaštite od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja ukupne površine 6.994,41 ha.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.